Društvo Izdvajamo

Otkrivanje deformiteta kod zaječarske dece korišćenjem savremene tehnologije

Za rast i razvoj dece od velike je važnosti da imaju zdravu kičmu kao i mogućnost ranog otkrivanja i rešavanja problema držanja tela. Uz dobru prevenciju, pravilno fizičko vežbanje i disciplinu u radu rezultati ne izostaju.

Sportski savez grada Zaječara, u saradnji sa Sportskim savezom Knjaževca organizovao je prezentaciju „Procena posturalnog statusa fotometrijskom metodom i preporuka vežbi korektivne gimnastike kod dece osnovnoškolskog uzrasta na teritoriji grada Zaječara“.

Ovaj program nastao je 2016. godine sa ciljem pravovremenog otkrivanja deformiteta kičme i stopala kod dece korišćenjem savremene tehnologije.

Dr Mikica Vidojević, predsednik Sportskog saveza u Knjaževcu, koji je održao današnju prezentaciju, objasnio je da su rezultati do kojih je do sada došao poražavajući.

„Na uzorku od preko 4000 pregleda na teritoriji Knjaževca došli smo do šokantnog podatka da između 80 i 90 procenata testirane dece imaju neki deformitet. Dobro je jedino to što su to uglavnom poremećaju u prvom i drugom stepenu te se to može ispraviti do 16-te godine“, rekao je Vidijević.

Prema njegovim rečima, Zaječar je prvi grad koji je prepoznao njihovu inicijativu i u saradnji sa Sportskim savezom pomogao u realizaciji ove prezentacije. Takođe je najavio da sa akcijom i testiranjima počinje sledeće nedelje i pozvao roditelje da dodju sa decom i provere da li kod njih neki deformitet postoji.

Igor Božinović, generalni sekretar Sportskog saveza grada Zaječara rekao je da će u celom programu učestvovati stručni ljudi sa fakulteta fizičke kulture iz Beograda, Niša, Novog Sada i Leposavića.

„Dijagnostički aparat smo dobili besplatno od kolega iz Knjaževca kako bi izvršili testiranje. Nadamo se da ćemo do septembra sakupiti potrebne podatke, kako bi rad sa decom na ispravljanju bilo kakvih deformiteta bio otpočet“, rekao je Božinović.

On je naglasio da takođe imaju plan da u ceo proces uključe profesore fizičkog faspitanja koji nemaju posao, koji bi pre početka rada s decom prošli edukaciju sa Dr Mikicom Vidojkovićem.

„Svako dete će dobiti ID karticu sa kodom, pomoću koga će mu biti sastavljen odgovarajući program vežbi koji će mu postojeći deformitet ispraviti.“

Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika za sport izjavio je da je najvažnija stvar da brinemo o našoj deci.

„Grad Zaječar pored toga što ulaže u sport i sportsku infrastrukturu, itekako brine o zdravlju naše dece. Ovim programom želimo da skrenemo pažnju na ono najvažnije, a to je zdravlje naše dece. Na kraju će svi roditelji dobiti kompletan izveštaj za svoje dete, i smatram da je to odlična stvar i to ne samo za onu decu koja žele da se bave sportom“, rekao je Stanković.

Realizacija programa počinje sledeće nedelje u OŠ „Đura Jakšić“ u Zaječaru, za đake ove škole i za učenike OŠ „Hajduk Veljko“.

Dodaj komentar