fbpx
Društvo

Održana radionica programiranja za devojke u Zaječaru (FOTO)

Rails Girls radionica; FOTO: facebook.com/Prostor za Pomak

U Prostoru za Pomak u Zaječaru, prvi put je održana dvodnevna radionica programiranja za devojke. Na ovoj radionici učestvovalo je 15 devojaka iz Zaječara, Knjaževca, Majdanpeka, Bora, Boljevca, Sokobanje, Negotina i Kladova.

Ovakva radionica ima za cilj da edukuje i osnaži devojke, kako bi ih bilo više u IT industriji, istakla je mentorka Milana Stojadinov.

Rails Girls radionica; FOTO: zajecaronline.com

„Prvi put u Zaječar dovodimo Rails Girls – globalnu inicijativu koja ima za cilj da što više devojaka edukuje i osnaži za delovanje u IT industriji. Radionica se bavi osnovama programiranja koristeći programski jezik Ruby. Ruby on Rails, ili skraćeno Rails, je otvorena platforma za brz razvoj veb aplikacija bazirana na Ruby programskom jeziku.

Sama sam bila učesnik jedne ovakve radionice, da bih kasnije postala mentorka. Devojke treba što više digitalno da se opismenjuju. Zbog toga su ove radionice od izuzetnog značaja“, kaže Milana Stojadinov, mentorka.

Radionica se sprovodi u okviru projekta „Novo doba digitalnog aktivizma“ koji realizuje Timočki omladinski centar, u okviru ZIman-ovog fonda za mlade, a u saradnji sa Zaječarskom inicijativom, Fondacijom Iskorak i Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.

Dodaj komentar