fbpx
Kultura

Održana “Bašta Balkana” u Velikom Izvoru

basta balkana

U Velikom Izvoru ovog vikenda održana je treća po redu manifestacija „Bašta Balkana“. Ova manifestacija promoviše tradicionalne vrednosti stanovništva istočne Srbije, ali podseća na igre, pesme, tradicionalnu kuhinju i sve ono što karakteriše život na selu.

Organizatori su bili MZ Veliki Izvor i Centar za kulturu i turizam, a pokrovitelj Grad Zaječar.

Program je počeo u jutarnjim satima sportskim takmičenjima u malom fudbalu, streljaštvu, organizovana je trka izvorskim sokacima na šest hiljada metara, borba na brvnu, rvanje u pojas-stara rvačka disciplina iz ovog kraja koja je prvi put prikazana ove godine, nadvlačenje konopca i bacanje bale slame (takmičenje u visinskom takmičenju). U prepodnevnim satima održana je i „Sarmijada“ takmičenje u pripremanju velikoizvorske sarme i takmičenje mladih orača „Domaćine, brazdu zaori“.

U okviru manifestacije otvorena je i izložba tradicionalnih vrednosti stanovništva pod nazivom „Stari zanati, stara jela i domaća radinost“.

U večernjim satima organizovan je bogat kulturno umetnički program u kom su nastupili Dečiji centar iz Zaječara predstavom za decu, Udruženje za negovanje tradicije „Izvor“ iz Knjaževca modnom revijom- „Zaveštanje za budućnost“, FA „Pastrina“ i VF „Torlaški Napevi“ iz Montane u Bugarskoj, FA „Mirče Acev“ iz Prilepa u Makedoniji, kao i KUD „Petar Radovanović“ iz Zlota i KUD „Djordje Genčić“ iz Velikog Izvora.

Učesnici manifestacije posetili su lokalitet Feliks Romulijanu, a organizovano je i večernje druženje.

Ovakve manifestacije su izuzetno važne za meštane pre svega zbog očuvanja tradicija, ali i zbog druženja, jer se u selima malo toga dogadja.

Izvor: tvbest.rs

Dodaj komentar