fbpx
Društvo Izdvajamo Politika

Brnabić: Moguće zatvaranje škola – testira se način učenja od kuće

www.srbijadanas.com

Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, ukoliko u jednom trenutku struka bude rekla da škole treba da se zatvore, prenosi B92.

Ona je za TV Pink rekla da je rano jutros imala sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i njegovim timom, na kojem je bilo reči o tome da se krene u testiranje sistema učenja na daljinu i otklone eventualne smetnje.

„Mi od 2017. godine radimo na uvođenju digitalnih nastavnih sadržaja, digitalnih udžbenika i učionica u sve škole u Srbiji. Krenućemo u testiranje da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje“, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je važno da sistem bude spreman, ukoliko struka kaže da treba da se zatvore škole, da se nastava nastavi putem digitalnih nastavnih sadržaja.

Testiraćemo, spremni smo, ali prvo slušamo struku“, navela je ona i istakla da se neće donositi političke odluke, već mere koje struka preporuči.

Podsećamo, u školama i vrtićima na teritoriji Zaječara od juče (12. marta) uvedene su pojačane preventivne mere u cilju suzbijanja infekcije, a sve u cilju zaštitite učenika i roditelja od nepoželjne panike.

Kon: Zatvaranje škola bi bio pucanj u prazno

Epidemiolog Predrag Kon odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji u Vladi Srbije zašto Srbija ne zatvara škole kada su to učinile Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija, Kon je rekao da je zatvaranje škola ozbiljno pitanje kome struka pristupa sa najvećom ozbiljnošću, prenosi Tanjug.

„Ako nema nikakvog porasta i pomeranja u svim akutnim respiratornim infekcijama, onda je mera zatvaranja škola potpuno besmislena. Primeniće se tačno onda kada treba, kada počne porast obolevanja od ove bolesti, nećemo čekati mnogo, već ćemo odmah primeniti ovu meru“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, odluke se donose u skladu sa „medicinom zasnovanom na dokazima“, te dodaje da struka na dnevnom nivou prati sve pojave akutnih respiratornih infekcija i sličnih oboljenja.

Ukoliko bi se kolektivi sada zatvorili, dodao je, to bi trajalo najmanje mesec ili mesec i po dana, što smatra da je veća šteta nego korist.

Đaci i nastavnici više škola u Novom Sadu i okolini u karantinu

U više škola u Novom Sadu i okolini učenici i nastavno osoblje se nalaze u karantinu i na ispitivanju zbog sumnje na zarazu virusom korona, jer su bili u kontaktu sa zaraženima, prenosi list Danas.

Iako u vezi toga nema zvaničnih potvrda svih informacija, kako 021.rs saznaje, ispituju se kontakti učenika i nastavnog osoblja iz OŠ „Jovan Popović“, OŠ „Jožef Atila“, Srednje medicinske škole, Gimnazije „Isidora Sekulić“, Mašinske škole i OŠ „Miroslav Antić“ u Futogu, ali i dve škole u Sremu. Istovremeno, ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je da učenik srednje stručne škole „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu nije zaražen korona virusom. Ispitivanje u Institutu Torlak pokazalo je da kod njega nema prisustva virusa, pošto je bio na školskom tdakmičenju u Puli, pa je postojala sumnja da se, možda, tamo zarazio.

Na takmičenju u u Puli bili su i učenici OŠ „Jovan Popović“ gde su bili u kontaktu sa osobom kojoj je dijagnostifikovana zaraza virusom korona. Ova deca su potom bila u kontaktu sa dvoje dece iz Srednje tehničke škole iz Rume, kao i sa detetom iz Srednje stručne škole „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu, objavio je novosadski radio 021.

Institu za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da je kod šest osoba iz Vojvodine utvrđeno prisustvo korona virusa, a njih četvoro nalaze se u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine. Kako je saopštio KCV, svi su u stabilnom stanju, sem pacijenta iz Kikinde koji je bubrežni bolesnik i njegovo opšte stanje je teže.Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović ranije je izjavio da se u Vojvodini nalazi nekoliko desetina građana u kućnoj izolaciji.

Direktor čačanske gimnazije raspustio jutarnju smenu zbog straha od koronavirusa

Zbog sumnje da je jedan učenik zaražen koronavirusom direktor čačanske gimnazije rapustio je jutarnju smenu u toj školi, javio je RTS.

Učenici su bili u subotu na velikoj proslavi rođendana na kome je bila žena za koju se kasnije ispostavilo da je zaražena koronavirusom. Nekoliko učenika posle toga je dobilo povišenu temperaturu, ali da kod njih nije potvrđen virus. Oni se nalaze u izolaciji.

Direktor je o tome obavestio Ministarstvo prosvete.

Dodaj komentar