Društvo

U zaječarskim vrtićima uvedene mere zaštite radi sprečavanja širenja korona virusa

U Zaječarskim vrtićima uvedene su posebne mere zaštite radi sprečavanja širenja korona virusa, objavljeno je na Facebook strani Predškolske ustanove „Đulići“.

Među merama se navodi da je obavezno često provetravanje prostorija, ujutru pre ulaska dece i tokom boravka dece, kao i pranje i dezinfekcija igračaka, pultova, kvaka na vratima svih prostorija, polica, posuđa i pribora u kuhinjama, slavina, podova i slično više puta u toku dana.

Deca ne bi trebalo da dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama, da razmenjuju hranu i koriste iste čaše i flašice za vodu.

Upotrebljene papirne maramice i ubruse treba redovno odlagati u korpe za otpatke. Posebnu pažnju treba obratiti i na flašice i čaše iz kojih deca piju vodu.

Neophodno je da deca ruke peru pod nadzorom vaspitača (pranje ruku je obavezno ujutru nakon ulaska deteta u grupu, nakon korišćenja toaleta, pre i posle obroka, ulaska u grupu i nakon boravka napolju).

Neophodno je i pratiti zdravstveno stanje i ponašanje dece i zaposlenih.

Roditelji čija deca ne dolaze u vrtić biće pozivani telefonom radi dobijanja informacija o razlogu odsustva deteta, dok će povratak u kolektiv biti moguć samo uz obaveznu potvrdu pedijatra da je dete zdravo, navodi se u saopštenju.

Zaposleni su u obavezi da strogo vode računa o ličnoj higijeni i ukoliko imaju simptome bolesti odmah se udaljavaju sa radnog mesta.

Posebnim merama se predviđa izbegavanje aktivnosti u kojima boravi veći broj dece na jednom mestu, a i spajanje grupa neophodno je svesti na minimum.

Kroz zdravstveno vaspitni rad, potrebno je ukazivati deci na značaj pranja ruku i značaj stavljanja ruke na usta prilikom kašljanja i kijanja.

Posebne mere zaštite radi sprečavanja širenja korona virusa nalažu i obavezan boravak dece na otvorenom prostoru, dok će za to vreme prostor u vrtiću u kome borave biti dodatno provetren.

Podsećamo, tokom jučerašnjeg dana (11. marta) predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa izjavio je da vrtići, škole i univerziteti neće biti zatvoreni, jer „nema potrebe za tim“.

Skupovi na otvorenom neće biti zabranjeni, a manji granični prelazi će biti zatvoreni, kako bi se bolje kontrolisao rad velikih prelaza.

„Odluku o školama, ako bude potrebno, kasnije ćemo doneti – pred katolički i pravoslavni Uskrs“, rekao je Vučić.

Košarkaške, rukometne i odbojkaške utakmice igraće se bez publike, dok će se fudbalske utakmice normalno odigravati s publikom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da vrtići, škole i univerziteti neće biti zatvoreni, jer „nema potrebe za tim“.

Zamolio je Srbe koji žive u zaraženim područjima da ne dolaze za praznike.

Prethodno je Vlada Srbije uvela privremenu zabranu ulaska stranim državljanima iz određenih područja.

To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske“, navodi se u saopštenju vlade.

Dodaj komentar