fbpx
Društvo

U Srbiji od korona virusa obolelo 19 osoba: SZO proglasila globalnu pandemiju

Izvor: KENA BETANCUR / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

U Srbiji je jutros potvrđen još jedan slučaj zaražene osobe korona virusom, pa je nakon jučerašnjih novih još 6 slučajeva za 24 sata broj obolelih porastao na 19.

Do 8 časova 12. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 160 osoba.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali predstaviće danas ekonomske mere koje Vlade planira da preduzme kako bi smanjila uticaj korona virusa na privredu.

U Srbiji zabranjeni skupovi u zatvorenom sa više od 100 ljudi, dok će škole, vrtići i fakulteti nastaviti normalno da rade.

Skupovi na otvorenom neće biti zabranjeni, a manji granični prelazi će biti zatvoreni, kako bi se bolje kontrolisao rad velikih prelaza.

Košarkaške, rukometne i odbojkaške utakmice igraće se bez publike, dok će se fudbalske utakmice normalno odigravati s publikom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da vrtići, škole i univerziteti neće biti zatvoreni, jer „nema potrebe za tim”.

„Odluku o školama, ako bude potrebno, kasnije ćemo doneti – pred katolički i pravoslavni Uskrs”, rekao je Vučić.

Zamolio je Srbe koji žive u zaraženim područjima da ne dolaze za praznike.

Prethodno je Vlada Srbije uvela privremenu zabranu ulaska stranim državljanima iz određenih područja.

„To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske”, navodi se u saopštenju vlade.

Korona virus se proširio na 115 država. Zaraženo je više od 119.000 ljudi. Do sada se od toga oporavilo više od 65.000, a umrlo više od 4.200 ljudi.

Zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je zvanično proglasila globalnu pandemiju korona virusa, koja se proglašava u trenucima kada infekcija istovremeno predstavlja pretnju u različitim delovima sveta.

izvor: bbc.com

Građani koji imaju simptome koje izaziva korona virus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice, već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.
Za bliže informacije kontaktirati brojeve telefona+381 64 8945-235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” (Ulica dr Subotića 5, 11000 Beograd) broj telefona: +381 11 2684-566 ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj građani borave.

Dodaj komentar