fbpx
Društvo

Održan protest advokata u Zaječaru zbog odluke o troškovima obrade kredita u sporovima između građana i banaka

Zaječarski advokati održali su protest ispred Osnovnog suda u Zaječaru, zbog promene odluke Vrhovnog kasacionog suda o troškovima obrade kredita u sporovima između građana i banaka.

Kako je naveo Miodrag Nikolov, predsednik advokatske komore u Zaječaru, sadašnja odluka Vrhovnog kasacionog suda, poništava onu predhodnu odluku, koja je obavezujuća za niže stepene sudova, a prema kojoj građani nemaju pravo da traže povraćaj po osnovu troškova kredita.

“Da li građani imaju ili nemaju pravo je pravno pitanje, koje nije interesantno za obične građane, ali je ovde problem u tome, što je na osnovu istih zakona, koji su važili u vreme 2018. godine, Vrhovni kasacioni sud promenio svoju odluku. Na ovaj način došlo je do pravne nesigurnosti i do neravnopravnog položaja građana u odnosu na konkretni predmet jer oni građani koji su podneli tužbe ranije su svoje naplatili od banaka, troškove postupka i sve ostalo. U ovom stavu, oni koji su pokrenuli postupke, a oni nisu okončani, neće moći da naplate svoje troškove. Sada se postavlja pitanje šta ćemo raditi sa ljudima koji su već naplatili u odnosu na ove koji nisu i šta znači da se na osnovu istih zakona, koji su važili 2018. godine, sada promenio stav? Jedino objašnjenje je da je u Republici Srbiji veoma jak lobi jer su prvo pokušali da promene stav preko Skupštine Srbije, ali kada smo u julu digli glas protiv toga, oni su se povukli i sada je Vrhovni kasacioni sud doneo ovakvu odluku”, rekao je Nikolov.

Kako je naglasio, oni očekuju da Advokatska komora Srbije donese konačnu odluku da li će se stupati u generalni štrajk i koje će se mere dalje preduzimati povodom ovoga.

“Ovakvo stanje je potpuno neodrživo, i za građane, ali i za nas pravnike i sve one koji se bave ovim poslom”, zaključio je on.

Dodaj komentar