fbpx

Hoće li ODBORNICI prihvatiti PREDLOG OPOZICIJE i na sutrašnjem zasedanju glasati „za“ POVEĆANJE NAKNADE ZA PORODILJE?! (VIDEO)

Preporuka:

Odbojka: Prekinuta serija nepobedivosti, Zaječarke pale u Leskovcu

Odbojkašice Zaječara doživele su prvi poraz u sezoni u derbiju kola, na gostovanju ekipi Leskovca maksimalnim rezultatom 3:0. Nakon fantastične...

Mateja Petrović prvi na Opštinskom takmičenju iz istorije

Zadnjeg dana produženog zimskog raspusta Tehnička škola iz zaječara bila je domaćin Opštinskog takmičenja iz istorije. Na pomenutom takmičenju u...

Koncert Slaviše Munčića u Scena baru

Gitarista koji svakog dana na gradskom trgu uveseljava Zaječarce, održaće samostalni koncert u Scena baru. Slaviša koji godinama svira i...
- Reklama -

Na dnevnom redu 20. zasedanja Skupštine grada Zaječara koja je zakazana za četvrtak, 15. novembar naći će se i pretres Predloga Odluke o izmeni Odluke o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara.

Na ovaj predlog odbornici u skupštini grada Dragana Rašić, Miloš Stojadinović, Davor Janković i Miodrag Stamenković podneli su amandman sa ciljem da se pravo na jednokratna novčana davanja porodiljama poveća i to na sledeći način:

  • da majke za prvorođeno dete umesto 20 od sada dobijaju 40.000 dinara
  • za drugorođeno dete umesto iznos od 40, dobijaju iznos od 60.000 dinara
  • i da za treće i svako naredno dete umesto 60, sada dobijaju po 100.000 dinara u okviru sredstava obezbeđenih u budžetu grada Zaječara za tu namenu.

Imajući u vidu negativne tendencije u pogledu prirodnog priraštaj u Republici Srbiji, a koji svoje sumorne brojke naročito beleži na teritoriji istočne Srbije, postoji poseban interes grada Zaječara da preduzme odlučne korake u vođenju politike podsticaja nataliteta i sprečavanja demografskog pražnjenja.

U Timočkoj krajini živi staro stanovništvo sa prosekom starosti od 47 godina, dok je stopa nataliteta skromnih 6,5%, što praktično znači da se za sada rađa manje dece u ovom kraju nego za vreme Prvog svetskog rata.

Zaječar kao grad sa oko 50.000 stanovnika dobija u proseku jednu bebu dnevno, a za godinu dana izgubi 1.000 stanovnika.

Izmenom pomenute odluke opozicioni odbornici smatraju da bi grad Zaječar svoju pažnju usmerio na rešavanje egzistencijalnih pitanja koje imaju isključivi prioritet u odnosu na sva ostala esencijalna pitanja u kojima grad vodi računa.

Na današnjoj konferenciji za novinare odbornik skupštine grada Zaječara Miloš Stojadinović ispred „Saveza za Srbiju – Zaječar“ istakao je da će se na sutrašnjem zasedanju pred odbornicima naći predlog da se produži rok za prijavu naknade porodiljama sa 60 dana na 12 meseci, ali i amandman opozicije u kome će se zahtevati da se same naknade povećaju.

Evo i koje će još amandmane podneti:

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: