Društvo Politika

Hoće li ODBORNICI prihvatiti PREDLOG OPOZICIJE i na sutrašnjem zasedanju glasati „za“ POVEĆANJE NAKNADE ZA PORODILJE?! (VIDEO)

Na dnevnom redu 20. zasedanja Skupštine grada Zaječara koja je zakazana za četvrtak, 15. novembar naći će se i pretres Predloga Odluke o izmeni Odluke o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara.

Na ovaj predlog odbornici u skupštini grada Dragana Rašić, Miloš Stojadinović, Davor Janković i Miodrag Stamenković podneli su amandman sa ciljem da se pravo na jednokratna novčana davanja porodiljama poveća i to na sledeći način:

  • da majke za prvorođeno dete umesto 20 od sada dobijaju 40.000 dinara
  • za drugorođeno dete umesto iznos od 40, dobijaju iznos od 60.000 dinara
  • i da za treće i svako naredno dete umesto 60, sada dobijaju po 100.000 dinara u okviru sredstava obezbeđenih u budžetu grada Zaječara za tu namenu.

Imajući u vidu negativne tendencije u pogledu prirodnog priraštaj u Republici Srbiji, a koji svoje sumorne brojke naročito beleži na teritoriji istočne Srbije, postoji poseban interes grada Zaječara da preduzme odlučne korake u vođenju politike podsticaja nataliteta i sprečavanja demografskog pražnjenja.

U Timočkoj krajini živi staro stanovništvo sa prosekom starosti od 47 godina, dok je stopa nataliteta skromnih 6,5%, što praktično znači da se za sada rađa manje dece u ovom kraju nego za vreme Prvog svetskog rata.

Zaječar kao grad sa oko 50.000 stanovnika dobija u proseku jednu bebu dnevno, a za godinu dana izgubi 1.000 stanovnika.

Izmenom pomenute odluke opozicioni odbornici smatraju da bi grad Zaječar svoju pažnju usmerio na rešavanje egzistencijalnih pitanja koje imaju isključivi prioritet u odnosu na sva ostala esencijalna pitanja u kojima grad vodi računa.

Na današnjoj konferenciji za novinare odbornik skupštine grada Zaječara Miloš Stojadinović ispred „Saveza za Srbiju – Zaječar“ istakao je da će se na sutrašnjem zasedanju pred odbornicima naći predlog da se produži rok za prijavu naknade porodiljama sa 60 dana na 12 meseci, ali i amandman opozicije u kome će se zahtevati da se same naknade povećaju.

Evo i koje će još amandmane podneti:

Dodaj komentar