fbpx

Od Vlade Srbije Zaječar traži otpis dugogodišnjeg duga za mazut

Preporuka:

Dnevni horoskop za UTORAK – 12. novembar 2019.godine

Pun Mesec u Biku ovoga utorka nam donosi mirenje suprotnosti, s obzirom da je Sunce u Škorpiji, a Mesec...

Još jedan protest Borana protiv zagađenja iz RTB-a

Meštani Bora okupiće se u petak 15. novembra ispred generalne direkcije kompanije „Zi Jin“ u Boru u znak protesta...

Dnevni horoskop za PONEDELJAK – 11. novembar 2019.godine

Aspekt Merkura u Škorpiji na početku nove sedmice i njegova konjunkcija sa Suncem, a sve se dešava tek jedan...
- Reklama -

Zaječarski odbornici izglasali su na poslednjem skuptinskom zasedanju predlog koji će biti upućen Vladi Srbije da gradu i Javno-komunalno stambenom preduzeću „Zaječar“ bude otpisan dug prema Republičkoj direkciji za robne rezerve, nastao u prethodnih desetak godina prilikom pozajmljivanja mazuta. Kako se obaveze prema Republičkoj direkciji iz godine u godinu samo povećavaju, jedini način za dalji nesmetani razvoj grada, kao i redovno pružanje usluga centralnog grejanja građanima Zaječara, prema rečima zamenice gradonačelnika Marine Milić, jeste otpis, odnosno oproštaj nagomilanog duga.

Javno komunalno preduzeće „Zaječar“ Republičkoj direkciji za robne rezerve trenutno duguje oko 435,5 miliona dinara, odnosno oko 7685 tona pozajmljenog mazuta. Od pomenutog iznosa dug grada Zaječara za pozajmljeni mazut je oko 240 miliona dinara, dok JKSP „Zaječar“ Republičkoj agenciji za robne rezerve duguje oko 194 miliona.

„Uprkos redovnom izmirenju prispelih kamata na ime pozajmljenog mazuta u prethodnih nekoliko godina kao i nelikvidnost grada Zaječara i poslovanje JKSP Zaječar sa gubitkom pomenuti dug na ime pozajmljenog mesuta predstavlja teret i gradu i Javno-komunalnom preduzeću onemogućava realno planiranje kako budžeta grada, tako i budžeta JKSP „Zaječar“, istakla je Marina Milić.

Zbog potrebe redovnog snabdevanja građana toplotnom energijom i nesmetanog pružanja usluga daljinskog grejanja za više od 90% budžetskih korisnika (poput vrtića, osnovnih i srednjih škola, ustanova kulture i sporta, socijalne zaštite, gradske uprave i drugih) odbornici grada su se na današnjem skupštinskom zasedanju većinom glasova saglasili da Grad Zaječar od Vlade srbije zatraži otpis nagomilanog duga za mazut.

Dr Nenad Ristović, šef odborničke grupe „Pobeda za naš grad“ na zasedanju je rekao da je nerealno očekivati da će nagomilani dug od pre ko zna koliko godina Vlada Republike Srbije Zaječaru jednostavno otpisati.

“ Ne zaboravite, naš realni godišnji budžet je 1,2 do 1,4 milijardi dinara. A mi tražimo da nam Vlada Srbije otpiše skoro polovinu godišnjeg budžeta. To je legitimno, međutim da li je onaj ko je pisao obrazloženje napisao da li Grad Zaječar i JKSP „Zaječar“ danas uspeva da izmiri prispele obeveze po pitanju grejanja i da li građani to redovno čine, kako i da li će i kako moći da ubuduće, kada krene grejna sezona to uspevati. Jer tako bi mi kao grad pokazali ozbiljnost“, kazao je Ristović.

On je podsetio na reči gradonačelnika Zaječara Boška Ničića da je na sistem daljinskog grejanja priključeno svega 18% stanovnika, kao i na to da je cena grejanja u gradu nerealna i izuzetno visoka, zbog čega je verovatno i JKSP zapao u dugove od 194 miliona dinara.

Ristović pita, ko Vladi Srbije iz Zaječara može garantovati da za koju godinu ponovo nećemo zapasti u ista dugovanja?

Na kraju zasedanja odbornici su ipak većinom glasova dali saglasnost da se Vladi Srbije uputi zahtev za otpis dugovanja Grada i JKSP „Zaječar“ za mazut.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

In memoriam: Dragoslav Radojević (1953-2019.)

Zaječarac Dragoslav Radojević, jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Organizacije osoba sa amputiranim ekstremitetima preminuo je u utorak, 12. novembra posle kraće bolesti. Kako saznajemo...

Ulica Miloša Obilića bez struje

Zbog radova na električnoj mreži, kupci u ulici Miloša Obilića biće bez napajanja električnom energijom. U petak, 15. novembra, električnu energiju neće imati stanovnici kuća...

Zavod za javno zdravlje „Timok“ obeležio slavu

Praznik Svetih Vrača, Kozme i Damjana, zaštitnika lekarske profesije, obeležili su danas zaposleni u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru. U prisustvu sveštenstva i...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: