Društvo Izdvajamo

Od utorka krediti za privredu uz garanciju države i pomoć poljoprivrednicima od 2,6 milijardi dinara

foto: pink / printscreen

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je najavio je da će od utorka privrednicima biti dostupni krediti za koje će država davati garancije u ukupnom iznosu od dve milijarde evra, kao i podrška poljoprivrednim gazdinstvima i poljoprivrednicima od 2,6 milijardi dinara – prenosi Insajder.

Kako je objasnio, ta pomoć države preduzećima i poljoprivrendicima omogućena je na osnovu tri uredbe koje je danas Vlada usvojila.

Mali je istakao da je na taj način u potpunosti završen pravni okvir za implementaciju svih planiranih ekonomskih mera, u vrednosti od 600 milijardi dinara (5,1 milijardi evra) za podršku domaćoj privredi.

Kako je precizirao, povoljni krediti za koje je država dala garanciju od dve milijarde evra, biće na raspolaganju svim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima preko poslovnih banaka.

„To su povoljni krediti koji se daju na period do 36 meseci, sa grejs periodom izmedju devet i 12 meseci. Moj predlog je za sve one koji su u problemu i osećaju negativne posledice krize da se prijave za te kredite i iskoriste ih za likvidnost i obrtna sredstva“, rekao je ministar.

Mali je naveo da su usvojene i dve uredbe koje se odnose na podršku poljoprivrednicima.

„Preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede biće na raspolaganju 2,6 milijardi dinara poljoprivrednicima već od utorka“, rekao je on i pozvao poljoprivredna gazdinstva i poljoprivrednike koji osećaju posledice krize da se prijave i iskoriste novac koji je već u budžetu.

Vlada: Poljoprivrednicima i novčana pomoć za saniranje posledica

Vlada Srbije donela je danas mere podrške poljoprivrednicima koje se odnose na poljoprivredna gazdinstva koja će imati olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim uslovima izazvanih epidemijom koronavirusa.

Kako je saopštila vladina Kancelarija sa saradnju sa medijima posle sednice vlade, poljoprivredna gazdinstva takođe će dobiti i novčanu pomoć kako bi što lakše sanirali posledice novonastale situacije izazvane koronavirusom.

On je podsetio da su prošle nedelje usvojene uredbe koja se odnose na odlaganje poreza i doprinosa, na direktnu novčanu pomoć preduzećima u iznosu od tri minimalca, kao i na isplatu 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije.

Upitan kako komentariše to što Fiskalni savet smatra da je ta mera ekonomski neefikasna i socijano nefokusirana i na pitanje da li država ostaje pri tome da isplati taj novac građanima, Mali je rekao: „Uz veliko poštovanje prema Fiskalom savetu, moj odgovor je da ostajemo pri tome i da će svim punoletnim građanima biti isplaćeno 100 evra na račun. Ne slažemo se sa tim što kaže Fiskalni savet da je to socijano nefokusirana mera, jer ovo se ne odnosi na socijano ugrožene pošto za to postoje drugi fondovi“.

On je istakao da ova mera apsolutno ima ekonomsko opravdavnje i da je koriste i SAD i Hongkong, Singapur i druge razvijene zemlje dodajući da će taj novac biti utrošen za nabavku neke robe i nekih usluga i da će dovesti do veće proizvodnje i pokretanja naše ekonomije

Izvor: Beta, Insajder

Dodaj komentar