fbpx

Od 2021. godine NA FAKULTETE BEZ PRIJEMNOG ISPITA! Ovo su promene koje očekuju maturante u Srbiji…

Prijemni ispiti za fakultete od 2021. godine više neće postojati! Ministarstvo prosvete donelo je odluku da oni budu zamenjeni standardizovanim maturskim ispitom i u toku je priprema projekta.

Preporuka:

Predložen novi v.d. direktor Centra za socijalni rad

Na današnjoj 128. sednici Gradskog veća većnici su dali zeleno svetlo na Nacrt Rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora...

Skromno i u duhu tradicije: Dan državnosti obeležen i u Zaječaru (FOTO)

Građani Srbijе danas proslavljaju Dan državnosti u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi...

Polaganje venaca za Dan državnosti u Zaječaru

Građani Srbijе u subotu, 15. februara proslavljaju Dan državnosti, u spomеn na dan kada jе na zboru u Orašcu...
- Reklama -

Za manje od tri godine, srednjoškolci će polagati državnu maturu i to će istovremeno biti test za upis na fakultete. Prva generacija đaka koja će završne ispite polagati po novom konceptu trenutno je u drugom razredu srednje škole.

Prema rečima Marije Krnete iz Ministarstva prosvete pripreme našeg obrazovnog sistema za novi sistem su već počele, a fokus je na pripremi učenika.

Ispit će, prema njenim rečima, važiti za sve učenike i sastojaće se iz tri dela:

  1. maternjeg jezika,
  2. matematike
  3. i trećeg dela, gde će učenici birati šta će polagati od šest predmeta, odnosno predmeta struke.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će u narednom periodu formirati više od 200 komisija koje će pripremiti srednje obrazovanje za fakultete i koje će raditi i sa fakultetima. Kako ističe, u celom tom procesu fokus je na pripremi učenika.

Da li će to biti 40 poena iz srednje, a 60 sa mature, još uvek se ne zna, ali je izvesno, bar prema saopštenju Ministarstva prosvete da će u projektu učestvovati nastavnici srednjih škola, kao i univerzitetski profesori, koji će zajedno raditi na pripremi ispitnih pitanja.

Projekat će realizovati kompanija „Hjuman dajnamiks“ iz Austrije u saradnji s Ministarstvom prosvete i Delegacijom EU u Srbiji.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: