Društvo

Od 2021. godine NA FAKULTETE BEZ PRIJEMNOG ISPITA! Ovo su promene koje očekuju maturante u Srbiji…

ilustracija / pixabay

Za manje od tri godine, srednjoškolci će polagati državnu maturu i to će istovremeno biti test za upis na fakultete. Prva generacija đaka koja će završne ispite polagati po novom konceptu trenutno je u drugom razredu srednje škole.

Prema rečima Marije Krnete iz Ministarstva prosvete pripreme našeg obrazovnog sistema za novi sistem su već počele, a fokus je na pripremi učenika.

Ispit će, prema njenim rečima, važiti za sve učenike i sastojaće se iz tri dela:

  1. maternjeg jezika,
  2. matematike
  3. i trećeg dela, gde će učenici birati šta će polagati od šest predmeta, odnosno predmeta struke.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će u narednom periodu formirati više od 200 komisija koje će pripremiti srednje obrazovanje za fakultete i koje će raditi i sa fakultetima. Kako ističe, u celom tom procesu fokus je na pripremi učenika.

Da li će to biti 40 poena iz srednje, a 60 sa mature, još uvek se ne zna, ali je izvesno, bar prema saopštenju Ministarstva prosvete da će u projektu učestvovati nastavnici srednjih škola, kao i univerzitetski profesori, koji će zajedno raditi na pripremi ispitnih pitanja.

Projekat će realizovati kompanija „Hjuman dajnamiks“ iz Austrije u saradnji s Ministarstvom prosvete i Delegacijom EU u Srbiji.

Dodaj komentar