fbpx
Društvo Izdvajamo

NSZ: U Zaječaru broj nezaposlenih smanjen za 20%

Na teritoriji Zaječarskog okruga smanjen je broj nezaposlenih. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje do 31. oktobra bilo je 9 494 lice, dok je samo u Zaječaru evidentirano 4751 lice. Podsećamo, aprila 2018. godine na evidenciji službe za zapošljavanje bilo je oko 6200 nezaposlenih, od čega oko 3300 žena.

Prema rečima Svetlane Mihajlović, načelnice Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju NSZ filijala Zaječar, broj nezaposlenihje smanjen zbog zapošljavanja, samozapošljavanja ili brisanja lica sa evidencije.

„Ove godine sa evidencije se zaposlilo 871 lice. Na određeno vreme posao je našlo 80% njih, a ostali su zapošljeni na neodređeno vreme. U poređenju sa prošlom godinom to je veliki porast, jer je tokom 2018. godine sa evidencije posao našlo samo 255 lica. Kod svih nivoa obrazovanja je otprilike isti procenat smanjenja“, objašnjava Mihajlović.

Vlada Srbije izdvojila je ove godine za aktivne mere zapošljavanja oko 5 milijardi dinara, dok je 550 miliona  opredeljeno za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

„Ove godine imali smo razne obuke. U Knjaževcu obuku za krojenje i šivenje, u Zaječaru za varioce, obuku za pica majstore, a u toku je obuka za kozmetičare.

 

Planiramo da za 10 invalidnih lica organizujemo obuku iz oblasti informatike. Cilj je da ta lica dobiju dodatna znanja i veštine kako bi mogli na tržištu rada da lakše nađu posao“, rekla je Mihajlović.

Kako je istakla Mihajlović, zahvaljujući Međunarodnom sporazumu sa Slovenijom nezaposlena lica iz Srbije mogu se zaposliti kod poslodavaca u Sloveniji. Radnik je prijavljen i ima sva prava kao i ostali radnici, čime se smanjuje mogućnost bilo kakvih zloupotreba.

„Poslodavac se obraća službi za zapošljavanje sa zahtevom da ima konkretno lice ili da nema. U slučaju da nema lice on daje svoje uslove i mi obaveštavamo one koji ispunjavaju te kriterijume.

 

Sada postoji i mogućnost da može da se konkretizuje lice sa imenom i prezimenom i dovoljno je da lice bude na evidenciji makar jedan dan. Potpisuju se ugovori i dobija se radna dozvola na 3 godine, s tim što posle godinu dana lice može da promeni poslodavca.

 

Postoji i mogućnost da lice koje je već u radnom odnosu isto može po ovom sporazumu sa Slovenija od nas da traži baš to lice“, rekla je Mihajlović.

Osnovni podaci tržišta rada, kada se radi o stopi zaposlenosti i nezaposlenosti, pokazuju da je Srbija još uvek daleko iza zemalja Centralne i Istočne Evrope.

10 komentara

 • Ovakve gluposti samo napredni NSS može da smisli. Sve se gasi u Zaječaru, ništa se ne otvara za zapošljavanje a nezaposlenost će pred izbore da padne na 3% kao u Finskoj. Kakve nebuloze!!!
  A šta je sledeće? Da primamo 2500 e plate?

  • Sledeče saopštenje NSZ je da je nezaposlenost -30% ma šta to značilo. Kod ovakvih na vlasti sve je moguće.

 • U proseku svakog dana Zaječar napusti od 100 do 120 ljudi. Ove cifre će biti sve bolje u narednom vremenu, doći će do nula ljudi na birou i to je verovatno i cilj. Svi su zaposleni u Bgd. Ili na crno po inostranstvu. Super im statistika.

 • Ako se najskorije ne otvori neka fabrika u Zaječaru, odoše svi. Ostadoše samo rupe i kanali po ulicama. Svakim danom sve gore i gore.

  • Evo sada pred izbore biće otvorene 3 fabrike magle i 2 fabrike za šarenu lažu i jedna za zamajavanje.

 • Statistika koja u zaposlenost svrstava one koji se zaposle u Sloveniji ili nekoj drugoj zemlji, da li je to realna statistika? Pitam tu takozvanu nacelnicu sluzbe da li je to realna statistika ako se zaposli u drugoj zemlji a napusti nasu. Da li je to blagodet i benefit? I koliko takvih odu i ko ostane? Nakon takvih podataka najrealnije je da sami napustite svoja radna mesta i da ne trujete ove ljude koji ostanu ovde. Zar nije dosta vise te magle koju nam prodajete svakodnevno?

 • a zast bi se ja javljao u NSZ kada mogu na profil boška ničića da se javim za posao..pa on to i sam rekao..i kkoji cete nam vi…

 • Према овим подацима НСЗ, незапосленост је смањена за око 10-так посто не рачунајући запослене на одређено време чије је запослење дискутабилно.
  Не знам откуд податак да је незапосленост смањена за 20% осим да је бројање као у кошарци: погодак = 2 %.

 • Bitno da imate obuke gde se opet peru pare.
  A sta radite sa mladim ljudim, sad vec i ne tako mladim jeeeer ostarise na birou, koji su zavrsili ozbiljne fakultete, izucili ozbiljnu nauku i dali sebe celog kroz stidiranje???!!!!
  Sta radite sa njima?
  Drzite ih dok im ne istekne prijava jer su vise i bezvoljni da se prijavljuju za dzaba.
  Oni koji su se sami trudili i ostvarili veliki uspeh, oni su bazvredni, oni su prosto zavrsili odredjen fakultet i „nemate sta da radite sa njima“ No, bitno je da perete pare kroz „razne“ obuke.
  Svaka vam cast!!!
  Ne licno gospodji, vec samoj instituciji i gradu koji kontrolise sve to.
  Unapred zahvalna na odgovoru.

Dodaj komentar