fbpx
Srbija

NAS JE IPAK VIŠE – Sinoć je u Beogradu održan protestni skup povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića

Bez pištaljki, transparenata i muzike, ovoga puta u tišini samo sa svećama, održan je protestni skup „Jedan od pet miliona“ organizovan povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića. Sa protesta je zatraženo da se pronađu nalogodavci i ubice Olivera Ivanovića, a na čelu kolone građani su nosili transparent sa Ivanovićevim rečima “Nas je ipak više”. Šetaćemo u tišini, jer svi hoćemo odgovor na pitanje ko je izgovorio “smaknite ga”, poručio je glumac Branislav Trifunović pre početka šetnje.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta, jedini glas koji se na samom početku protesta mogao čuti bio je glas Olivera Ivanovića, tonski snimci njegovih ranijih izjava i intervjua koji su puštani sa razglasa na kamionu. Govornika ovoga puta nije bilo, a okupljenim građanima se obratio jedino glumac Branislav Trifunović citirajući reči Olivera Ivanovića.

Pogledajte video prilog produkcije INSAJDER:

„Ako ne delujete onda gledajte nasilje. U atmosferi straha se ne živi. Građani su uplašeni, ali niko nema pravo da svojim strahom ugrožava ostale. Oduprite se…Nas je ipak više! – ovako je govorio Oliver Ivanović koji je na današnji dan brutalno ubijen sa šest metaka u leđa“ , rekao je Branislav Trifunović a zatim podsetio na činjenicu da ni posle godinu dana nisu poznata imena ubica.

„Na današnji dan ne zna se ko ga je likvidirao i rekao smaknite ga. Rečeno nam je samo ko nije“, dodao je Trifunović.

Trifunović je rekao da je večerašnja šetnja do Hrama Svetog Save, memorijalna šetnja za Olivera Ivanovića.

„Molim vas da spustite pištaljke, transparente. Šetaćemo u čast Olivera Ivanovića sa njegovom porodicom. Šetaćemo sa pitanjem – Ko je naredio ubistvo Olivera Ivanovića? Kada stignemo do Slavije, upalite sveće, upalite i podignite telefone na gore …Da osvetlimo ono što je Oliver rekao – „ Nas je ipak više!“, rekao je okupljenima Trifunović a zatim i pozvao u memorijalnu šetnju:

„Idemo u šetnju za Olivera Ivanovića i za porodicu Ivanovića!“

Nakon toga okupljeni građani su sa platoa krenuli u protestnu šetnju, preko Terazija i Slavije do Hrama Svetog Save.

Na Slaviji su građani zapalili sveće, upalili telefone i tako osvetlili trg. Nakon toga je šetnja nastavljena ka Hramu Svetog Save.

Kolonu je ispred Svetosavskog platoa na kratko zaustavila policija. Nakon razgovora sa organizatorima policija je okupljenima dozvolila da priđu Hramu.

Na čelu kolone je bio transparent “Nas je ipak više”, a kolonu su predvodili i aktivisti Lokalnog fronta, učesnici “Ibarskog marša”, koji su prepešačili 170 kilometara tokom četiri dana, kako bi na taj način odali poštu ubijenom Ivanoviću i prisustvovali protestnoj šetnji povodom godišnjice ubistva.

Pronalaženje nalogodavca ubistva Olivera Ivanovića jedan je od ključnih zahteva građana koji nedeljama unazad protestuju na ulicama Beograda.

Foto: FB #STOPkrvavimkošuljama

Podsetimo, prvi protest pod motom „Stop krvavim košuljama“ je organizovan nakon što je u Kraljevu napadnut lider Levice Srbije Borko Stefanović.

Na svakom narednom protestu, a do sada ih je bilo šest, okupljeni građani zahtevali su od vlasti rasvetljavanje ubistva Ivanovića, pronalaženje nalogodavca napada na novinara Milana Jovanovića, smenu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, ostavku direktora RTS-a Dragana Bujoševića, pet minuta vremena u Dnevniku RTS-a za predstavnike protesta, kao i redovno prisustvo opozicije u informativnim emisijama ove televizije.

Iako su predstavnici više opozicionih stranaka bili su u prvim redovima na protestu, svaki dosadašnji protest održan je bez stranačkih obeležja i prošao je bez incidenta. Lideri opozicije nisu bili govornici na protestu. Okupljenima su se obraćali glumci, novinari, akademici…

Predstavnici vlasti tvrde da se radi o političkom protestu, dok organizatori uporno ponavljaju da su u pitanju građanske demonstracije.

Protest se nakon nekoliko nedelja proširio i na više gradova u Srbiji i održava se u Nišu, Kragujevcu, Požegi, Novom Sadu i Kuršumliji, a za petak 18. januar zakazan je i u Zaječaru.

Izvor: Insajder

Dodaj komentar