Društvo Kultura

Narodni muzej: VREDNO I AMBICIOZNO I U 2017. GODINI (VIDEO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Godina za nama, 2016. bila je i više nego uspešna za Narodni muzej Zaječar, ali i za kasnoantički lokalitet „Feliks Romulijana“.

U zaječarskom muzeju realizovane su brojne izložbe i jubileji, a broj posetilaca na Feliks Romulijani, kako nam je rekao v.d. direktora Narodnog muzeja, Dejan Krstić, dosegao je preko 30.000.

muzej-zajecar

„Ono što je sigurno je to da je za Narodni muzej Zaječar i kasnoantički lokalitet „Feliks Romulijana“ 2016. godina bila izuzetno uspešna. Imali smo preko 11 posto više posetilaca na Romulijani. Stranih posetilaca imamo preko 5 hiljada, a veliki je broj turista iz susedne Bugarske, zapravo trećinu stranih gostiju čine upravo turisti iz ove zemlje, a potom iz Poljske, Slovenije. Nešto manju posetu imali smo u muzeju, ali u novoj godini sigurno je da ćemo raditi na tome da se taj broj poveća“, rekao nam je Krstić.

Cela prošla godina bila je u znaku kvalitetnih programa i projekata.

„U toku leta realizovali smo brojne programe na Romulijani. Imali smo Antikafest, svečano otvaranje multimedijalnog centra sa najsavremenijom opremom dobijenu u okviru projekta Hera i to je ono po čemu se Romulijana posebno izdvojila u 2016. godini. Takođe,  jesen je bila posebno uspešna, zapravo cela jesen bila je u znaku raznih godišnjica i jubileja“, objašnjava Krstić.

I u 2017. godinu ušlo se radno i ambiciozno. Naime, tradicionalno, već nekoliko godina unazad turisti iz Bugarske tokom prvih dana nove godine posećuju Feliks Romulijanu. Tako je bilo i ovog 1. januara.

bugari-romulijana

Vše od sto bugarskih turista došlo je upravo na Romulijanu kako bi se upoznali sa ovim arheološkim lokalitetom.

„Ustanovljena je jedna lepa tradicija da se svake godine 1. januara organizuje obilazak Romulijane. Ono što je dobro, Bugari su voljni i žele da vide kulturno nasleđe našeg kraja. Mi već nekoliko godina u muzeju i posebno na Romulijani beležimo veliki broj gostiju iz Bugarske. Tradicionalo smo ih dočekali grejanom rakijom i čajem. Razgovarali smo o tome da i im neke druge datume prezentujemo, poput recimo Srpske nove godina ili Svetog Trifuna. Zapravo, nama je cilj da što više razvijamo zimsku sezonu na Romulijani, obzirom da je letnja poprilično razvijena“, ističe Dejan Krstić.

Što se tiče planova za 2017. godinu, Krstić otkriva da će se i u narednoj godini raditi vrlo ambiciozno i vredno.

muzej-zajecar1

„Postoji niz ideja šta sve treba raditi. Očekuju nas vrlo značajne izložbe, kao i prigodni programi. Orijentisaćemo se na svoje zbirke, na ono bogatstvo koje čuvamo u depoima i koje treba prezentovati. Ima dosta toga što je naše lokalno, a u isto vreme je i nacionalno, pa čak i međunarodno“, kaže Krstić i dodaje:

„Pokušaćemo da obogatimo programe i na Romulijani. Ono što je posebno važno, a vezano je za Feliks Romulijanu jeste to da ćemo po prvi put pokušati da sve činioce koji odlučuju i kreiraju budućnost Romulijane, okupimo na jednom mestu, počev od Ministarstva kulture, preko Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, Arheološkog instituta, lokalne samouprave i ostalih činioca. Pokušaćemo da napravimo petogodišnju strategiju razvoja Romulijane i da se te strategije strogo držimo“.

 

 

Dodaj komentar