Aniri Šalve

Napredak ili totalni sunovrat? Istina o Zaječaru koja boli

foto: visitserbiabelgrade.com

Polako se završavaju godišnji odmori, tako građani , tako i političari, vraćaju se uobičajnim poslovima.

Političari već kreću sa strategijom kako po 10 put za kratko vreme obrlatiti glasače, ili kako zapevati pesmu koja prija svakom uhu.

Jedno je sigurno, sve građane Zaječara posle izbora očekuje raj na zemlji. Da li i raj ili samo zemlja, strpimo se malo.

Političari su žestoko obratili pažnju na svoj stajling, neki su se zaokruglili, a pojedini izdužili. Zli jezici govore, vratovi su porasli od gledanja u komšijino dvorište, ali mi ne verujemo šarlatanima koji plasiraju ovakve frustrirajuće pričice.

Važno je da će posle izbora svi biti na dobitku. Neki će dobiti posao, neki funkcije, a neki će prosto samo dobiti……

Boljitak već počeo da se oseća, pozorište je posle meseca pod svećama, zasvetlelo u punom sjaju, i to za Dan grada… Malo li je?

Sada će ona dva nestašna glumca, koje je Mirković, obrisao po kratkom postupku, opet žariti i paliti pozorištem. Javljaju nam da su se loše pokazali kao vozač i električar, i vraćeni su tamo sta najbolje znaju da rade, da glume.

Parkovi, izletišta, ulice, ubrzano se sređuju, što pokazuje nameru aktuelne vlasti da nastavi sa reformama koje su započete pre tačno 8 meseci.

Poslednji ostaci Mirkovićeve vladavine, vešto se guraju pod tepih, dok ostatke Nićićevih građevina nagriza zub vremena.

Naprednjaci nikad složniji u konstataciji da su trenutno četiri struje aktuelne u zaječarskom odboru. Svi su i svoji i tuđi, niko ne zna ko će sutra zasesti na tron, tako politika nasih istočnih suseda dobija na važnosti, kada je reč o pregrupisavanju članova SNS-a.

I opozicija ne miruje. Pokret za Krajinu sakuplja potpise za nekakve krivične prijave, pokret „Zajedno za Zaječar“ ubedljivo pobedjuje u svojim anketama. Pokret „Dosta je bilo“, dvoumi se da li da kampanju da radi preko twitera ili facebooka, dok Demokratska stranka pokušava da dokaže da je NASA pogrešila da je nemoguće dalje deljenje Demokrata.

Dok se sve ovo dešava oko nas, mi građani posmatramo vreme koje prolazi poput tihog prerijskog lahora, milujući lica obespravljenih i namučenih građana, koji od stida i sramote, a najvećim delom, nemaštine, tumara praznim ulicama grada koji izumire….

Dve škole su prešle na rad sa jednom smenom. Uskoro čeka i ostale. Sela su sve praznija, a mi sve umorniji i umorniji….

Voz sa mladim ljudima polako kreće iz Zaječara, mnogi bi se ukrcali ali u njemu nema više mesta. Ono što je vredelo, otišlo je, ono što je ostalo, ima svoje razloge zašto je ostalo….

I tako koliko ja vidim jedina svetlost u ovom tunelu je stanica preko puta AMAN marketa. Tamo skoro svakog dana nekoliko autobusa ide daleko iz našeg grada. Jedno je sigurno, autobusi odlaze puni a vraćaju se prazni.

Nemačka, Amerika, Austrija, Slovačka su postale destinacije naše omladine. Diploma je izgubila na značaju, a partijska knjižica postala je propusnica…

Žao nam je, mi tu propusnicu ne želimo. Čekaćemo još malo, zato što na kraju svakog tunela ima svetlosti. To je ono što nam daje nadu, da ima rešenja i boljitka, a za to ste nam potrebni vi, građani Zaječara….

Dodaj komentar