Društvo

Nakon zabrane uvoza vozila sa Euro 3 motorima, polovna vozila skuplja za 500 eura

Najavljena zabrana uvoza automobila sa Euro 3 motorima, doneće sa sobom promene u cenama polovnih vozila, kao i zabranu uvoza vozila starijih od 14 godina.

Predsednik Aleksandar Vučić je u gostovanju u Upitniku na RTS najavio mogućnost zabrane uvoza vozila sa Euro 3 motorima, kao meru za smanjenje zagađenja vazduha i povećanje bezbednosti samih vozača.

Po donošenju ovog zakona, građani Srbije bi vozili nova, bezbednija vozila, ali samim tim bi i cene automobila porasle. Automobili sa Euro 4 standardom, počeli su da se proizvode 2005. godine, što znači da će uvoz automobila čije je godište starije, biti zabranjen. Polovni automobili na našim autoplacevima sa Euro 3 motorima, koji su sličnog godišta i ranga kao i oni sa Euro 4 standardom, u proseku su 500 eura jeftiniji.

Vozila sa Euro 3 motorima čine 80% od ukupnog broja vozila u Srbiji.

U susednim zemljama  Euro 3 motori su već zabranjeni.

U BiH i Albaniji čak je zabranjen i uvoz polovnih automobila koji ne ispunjavaju Euro 5 normu, dok je Severna Makedonija uvoz vozila starijih od 15 godina zabranila još pre 5 godina. U Crnoj Gori, zabrana uvoza vozila sa Euro 3 motorom stupila je na snagu 2018. godine.

Analize sprovedene u BiH pokazale su da nakon uvođenja ovih mera prosečna starost vozila opala, pa sada iznosi 8,5 godina.

Noviji automobili svakako su bezbedniji, ekonomičniji i napredniji, ali samim tim i skuplji.

Dodaj komentar