Društvo Izdvajamo

Nakon pisanja portala Zaječar Online rešen problem deponije u ulici 7. septembra

Nakon pisanja portala Zaječar Online u vezi problema male deponije smeća u ulici 7. septembra, na koji smo više puta ukazivali, problem je konačno rešen, deo koji je često bio prepun smeća je očišćen i betoniran.

Na ovaj problem ukazivali smo još 2019. godine, ali ni tada, kao ni sada, nadležni nisu imali rešenje za ovaj „galaktički problem“.

O deponijama i prepunim kontejnerima smo ponovo pisali i pre mesec dana, kada su na društvenim mrežama građani iz svih delova grada delilij fotografije na kojima se vidi da je u 21. veku izvoženje smeća u Zaječaru nerešiv problem.

Ipak, kako saznajemo, profesionalni upravnik zgrade u ulici 7. septembra je obezbedio učešće vlasnika nekoliko lokala u ovoj ulici, koji su novčanim sredstvima pomogli da se ovaj dugogodišnji problem reši.

Svojim tekstovima ukazivali smo više puta na ovaj komunalni problem u gradu, ali, kada se već ne može skrenuti pažnja vlasti, ili ako može, ona nije sposobna da ovaj problem reši, pokazalo se da smo bar uticali na svest stanara, koji su odlučili da svoj problem sami reše.

U demokratskom društvu uloga medija je važna kako bi se pokrenule mini inicijative u lokalnoj zajednici, koje, u ovom konkretnom slučaju se to i pokazalo, mogu biti i te kako delotvorne.

Zbog toga je važno razvijati veštine kritičkog razmišljanja, o čemu smo takođe pisali pre nekoliko dana i dali nekoliko saveta kako tu veštinu svaki građanin može unaprediti.

Na temu medijske pismenosti nastavićemo da pišemo i u narednim danima i upoznajemo građane sa tehnikama razvijanja i poboljšavanja ovih veština, za koju aktuelna vlast nije baš zagrižena i na neki način joj više odgovara da narod bude što nepismeniji u ovom pogledu. Takva situacija odgovara i pojedinim medijima koji plasiraju u javnost vesti koje nemaju mnogo veze sa realnim stanjem stvari, pa ne žele da budu uhvaćeni u manipulacijama.

Iz ovih razloga, nastavite da pratite naš portal i kroz naredne tekstove se još bolje upoznate sa veštinama medijske pismenosti, kritičkog razmišljanja, prepoznavanja lažnih vesti i manipulacija i još mnogo toga.

Dodaj komentar