fbpx
Društvo Izdvajamo

Najtragičniji dan od početka epidemije: Preminulo 18 ljudi, 386 novožaraženih, 138 pacijenata na respiratoru

foto: ILUSTRACIJA / Pixabay

U Srbiji je od juče od posledica zaraze kovidom-19 umro 18 osoba, saopštila je premijerka Ana Brnabić. Ona je navela da je od 8.646 testiranih pozitivno 386 ljudi, a da se 138 osoba nalazi na respiratorima.

Kako je potvrđeno u kliničkim centrima i bolnicama u Novom Pazaru je preminulo 10 osoba, u Vojvodini četiri, a u Nišu – jedna osoba. U Čačku su preminule dve osobe za koje se još čekaju rezultati testa na koronavirus.

Prethodnih dana znatno je povećan broj inficiranih i umrlih od posledica infekcije.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, virusom korona inficirano je osam korisnika i 31 zaposleni, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od početka epidemije, izlečeno je 640 korisnika i 230 zaposlenih u tim ustanovama.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je od početka epidemije jučerašnji dan bio najgori u Vojvodini, kad je reč o broju novozaraženih i umrlih od kovida-19.

“Od poslednjeg preseka juče u 15 sati do sada u Vojvodini je od kovida umrlo četvoro ljudi, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije”, rekao je Gojković novinarima u Beogradu.

Kliničkom centru Vojvodine (KCV) trenutno se leče 195 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od kovid-19, saopšteno je jutros iz KCV. Kako se navodi, od toga broja obolelih kod 13 pacijenata, s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Najveći broj hospitalizovanih pacijenata je sa područja Novog Sada, zatim slede pacijenti iz Vrbasa, Subotice i ostalih mesta u Vojvodini.

U KCV-u u poslednja 24 časa dve kovid pozitivne pacijentkinje porođene su carskim rezom.

Operativni rok u oba carska reza je protekao uobičajeno, a postoperativni rok kod obe porodilje je uredan. Novorođenčad su dobrog opšteg stanja i pod nadzorom neonatološkog tima Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV.

Dva lica su preminula u čačanskoj bolnici, ali se, za sada, ne može sa sigurnošću potvrditi da su bili zaraženi koronavirusom, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje iz Čačka, dr Aksentije Tošić.

On je naveo da se za njih još uvek očekuju rezultati testiranja, ali se sumnja da su oboleli od kovida-19. Nije mogao da precizira koje su starosne dobi jer, trenutno, ne raspolaže tim podacima, objavio je Infolider.

“Od dvanaest rezultata koji su stigli iz laboratorije pet je pozitivno na koronavirus”, naveo je Tošić i dodao da bi u toku dana trebalo da pristignu analize ostalih uzoraka koji su ranije poslati.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Jablaničkom okrugu registrovano je još šestoro obolelih od koronavirusa. Najviše zaraženih je iz Leskovca, gde su od početka epidemije obolele 794 osobe. Povećan je broj pacijenata koji se leče u Opštoj bolnici u Leskovcu, kovid centru za Jablanički i Pčinjski okrug, i trenutno je hospitalizovano 117 osoba, 14 više nego juče.

U poslednja 24 sata stiglo je 58 rezultata od ukupno 490 testiranih osoba u prethodnih par dana, a na koronavirus pozitivno je šestoro. Najviše pozitivnih je iz Leskovca – 5, dok je jedan slučaj zabeležen u Lebanu.

Vučić: Danas najgori dan od početka epidemije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je, po poslednjim podacima, danas najgori dan od početka epidemije kada je reč o broju umrlih od posledica infekcije korona virusom u Srbiji.

On je rekao da ga brine činjenica da ljudi misle da je normalno da prethodnih dana dolaze na skupove širom Srbije i da, kako je rekao, zaražavaju jedni druge.

“Sedite kod kuće, da probamo da ozdravimo naciju. Lekari više ne mogu da izdrže, nemamo više ni mesta ni bolnica. Sve što se skuplja dolazi na naplatu za tri ili četiri dana”, naveo je on.

Ocenio je da je “zastrašujuće neodgovorno” pozivati ljude na masovna okupljanja u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

“Posledice onog od pre četiri-pet dana vidimo danas u broju zaraženih, a tek ćemo da vidimo za ovo juče. Sinoć je u Beogradu bilo 4.000 ljudi, to je 50.000 zaraženih jer oni odu kući pa zaraze oca, majku, brata, sestru. Jedno veče smo imali 3.500 ljudi, drugo 4.200 i šta ćemo s tim”, upitao je Vučić.

Govoreći o protestima koji se već tri dana zaredom održavaju u nekolikog gradova u Srbiji, Vučić je, između ostalog, rekao: “Dajte da sačuvamo zdravlje, protestujte do mile volje kad prođe epidemija.”

Od danas na snazi nove mere, Krizni štab od ponedeljka ponovo svakodnevno drži konferencije

Od danas su u Beogradu na snazi nove restriktivne mere. Zabranjeno okupljanje više od 10 osoba, ograničeno radno vreme objekata i broj osoba koje u jednom trenutku mogu boraviti u prodavnicama, apotekama.

Zabranjen je rad zatvorenih objekta od 21 do 6 časova, dok za otvorene prostore, poput bašti kafića i restorana, radno vreme ostaje do 23 sata.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da očekuje da će restriktivne mere koje su donete doprineti smanjenju broja obolelih narednih dana.

RTS je preneo da će Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje epidemije koronavirusa od ponedeljka, 13. jula ponovo svakodnevno obraćati javnosti.

izvor: insajder.net

 

Dodaj komentar