fbpx
Kultura

Na Festivalu malih pozorišnih formi, zaječarskoj publici predstavila se Srna Lango

FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

Na 2. Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru, publici se treće večeri predstavila Srna Lango u monodrami “Lov na srne”.

U Centru za kulturu u Kotlujevcu nastavlja se 2. Festival malih pozorišnih formi. Glumica Srna Lango izvela je monodramu “Lov na srne”.

Ova izvanredna glumica u predstavi se našla i u ulozi pisca i reditelja. Кako kaže nije bilo lako prihvatiti se ovog trostrukog zadatka. Međutim, izazov je bio veliki. Ona je uspela da napravi predstavu za koju se traži karta više. Tako je bilo i u Zaječaru. Publika je reagovala na šale, uživala u songovima koji su vraćali u neka nostalgična i jednostavnija vremena.

“Lov na srne” je duhovit osvrt na sopstvenu nespretnost u shvatanju života. Neshvatanje muško-ženskih odnosa, novog elektronskog vremena i trendova.

Srna Lango se poigrava sa takozvanim urbanim navikama novih generacija. Uprkos svojoj televizijskoj i pozorišnoj karijeri, ona kroz komad smelo ispituje svoje mesto u društvu. U monodrami se pita kao i sve zdrave osobe, da li su zvanje i karijera važniji od sitnih životnih radosti.

“U pitanju je komad koji sam napisala i režirala za sebe sa namerom da radi i stvara, čak i u vremenima kada kultura, nažalost, nije prioritet u društvu u kojem živimo. Ja sam davno počela da pišem ovu monodramu, koju sam rešila da odložim jer mi se učinila preteškom. Onda sam pomislila da bi kroz ovu moju priču mogla da ipak nekoga nasmejem i napravim štos na svoj račun. Da bi čovek došao do smeha, nužno je da poseduje neki problem”, rekla je Srna Lango, glumica.

Monodrama “Lov na srne” diskutuje o životnim preprekama, koje bez izuzetaka sputavaju sve ljude. Govori o tome koliko smo smešni da planiramo i analiziramo svoj život, koji se događa često i mimo naše volje.

“Najveća mi je satisfakcija kada vidim da ljudi, prethodno umorni od svojih briga i obaveza, odu kući rasterećeni. Džabe moje glume i režije ako nema ko da se raduje”, dodala je Srna Lango.

Ona kaže da borba između nje kao glumice i nje kao pisca bila neprekidna. Pisac u njoj bi stalno nešto dorađivao. Kao glumica sve je doživljavala drugačije, kao jedno obličje sa mnogo više tonova. Кada su njih dve uspele da se dogovore, nastala je monodrama koja je naišla na divan prijem kod publike.

Dizajn muzike i aranžman za monodramu “Lov na srne” uradio je Vladimir Racković.

Festival malih pozorišnih formi nastavlja se u Centru za kulturu u Kotlujevcu u Zaječaru. U utorak 22. oktobra, u 18 sati, biće odigrana predstava zagrebačkog Tigar teatra “Spavaju li ribe”. U predstavi igra Vjera Vidov.

Dodaj komentar