fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Kultura

Na 2. Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru, izvedena monodrama “Ima neka tajna veza”

FOTO: Tatjana Galić Zetović

Glumac Milan Dimić izveo je na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru, monodramu “Ima neka tajna veza”. Ova monodrama posvećena je srpskom pesniku, književniku i televizijskom autoru Dušku Trifunoviću.

Monodrama prati život Trifunovića od odlaska iz Sarajeva do dolaska u Novi Sad, gde odvojen od dece i žene. Živi i putuje u nemaštini, samo sa jednom kartom koju koristi u vozu.

Predstava “Ima neka tajna veza”, u kojoj ima mnogo Trifunovićeve poezije, muzike i doživljaja, nastala je na četvrtoj godini glume Dimića u Banjaluci. Mladi glumac je sam režirao, radio dramaturgiju, mesecima skupljao podatke i napravio koncept drame.

FOTO: Tatjana Galić Zetović

“Dolazim sa Pala gde se održavaju večeri posvećene Dušku Trifunoviću. Pošto sam bio redovni posetilac ovih večeri, zavoleo sam Duškovu poeziju. Ovom predstavom pokušavam da oživim lik i delo velikog umetnika koji je, čini mi se, nepravedno zapostavljen. Bio je vanvremenski pesnik i zainteresovao me je njegov skromni život. Ljudi čak i ne znaju da je on autor mnogih poznatih pesama i da je pisao velike hitove za “Bijelo dugme”, Arsena Dedića, “Indekse”. To me je nadahnulo.

Zadatak nije bio nimalo lak, a u monodrami igram pisca u prvom licu. Pored Duška, pojavljuje se još šest likova koje suptilno uvlačim u čitavu priču. To su njegovi poznanici i kolege. Predstava je odlično prihvaćena kod publike, koja je oduševljena što se neko tako mlad bavi pesnicima i poezijom. Moja mobilna monodrama se može igrati bilo gde i zahvalan sam profesorima što su nam dali ovaj zadatak, jer me ispunjava i uvek mi je veliki izazov i čast da je igram. Predstava se igra širom Bosne i Hercegovine i regiona, i iskreno se nadam da će se igrati još dugo“,rekao je mlad i talentovan glumac Milan Dimić.

Monodrama “Ima neka tajna veza” doživela je u Zaječaru svoje 28. izvođenje. Do sada je nastupala na brojnim festivalima: “Danima Branka Radičevića” u Novom Sadu, gde je dobila Brankovu nagradu; u Mostaru na “Šantićevim večerima poezije”; na “Teatar Festu” u Banjaluci.

U četvrtak 24. oktobra, od 20 sati, na sceni zaječarskog pozorišta, biće odigrana predstava „Osama –kasaba u Njujorku“ Zvezdara Teatra iz Beograda.

Od 18 sati, u Centru za kulturu u Kotlujevcu, predstava „Don Žuan iz Leušića“, u izvođenju Marka Adžića i pozorišta iz Temišvara u Rumuniji.

Foto Tatjana Galić Zetović

Dodaj komentar