Društvo

MUP apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru

mup apel požari
ilustracija/pixabay.com

Apel MUP-a

MUP apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru zbog mogućnosti nastajanja požara usled toplog vremena.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), nakon najave toplog vremena koje pogoduje nastanku požara na otvorenom prostoru i njihovom brzom širenju, apeluju na građane da ne pale travu i nisko rastinje na takvim područjima, posebno u blizini obradivih poljoprivrednih površina ili u blizini šuma, zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i nanese veliku materijalnu štetu.

Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća. Takođe, zabranjeno je i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi propisane su novčane kazne.

Kolike su kazne za fizička, a kolike za pravna lica?

Za fizička lica, koja prekrše odredbe Zakona o zaštiti od požara, zaorećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara. Za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Ukoliko dođe do požara potrebno je da građani što pre obaveste vatrogasnu službu na broj telefona 193.

Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, sa drugim linijama rada MUP, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja. Sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar