Društvo

Letnje alergije koje stvaraju probleme najmlađima

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
Foto: pixabay.com

Zvanična statistika o zastupljenosti alergija u Srbiji ne postoji. Ipak, letnji meseci donose nove opasnosti. Alergije koje se često smatraju hroničnim oboljenjima su alergije na prašinu, buđ, grinje ili dlaku životinja. Naša današnja tema jesu sezonske alergije i kako se saživeti sa istim.

Sezonske alergije uglavnom nastaju zbog ljudske netrpeljivosti polena cveća, drveća i trave. Smatra se da u mesecu julu, dok su temperature visoke i ima malo kiše, koncentracije polena u vazduhu dostižu maksimum. Zagađenost vazduha takođe povećava aktivnost polena.


Utvrđeno je ako dete ima jednog roditelja koji boluje od hronične alergije ili pak sezonske, šanse su do 50% da će ih i dete imati. Ukoliko oba roditelja imaju slične probleme, šanse se povećavaju čak do 80%.

Alergijske reakcije na polen, kod mališana, manifestuju se kroz sledeće simptome:

  • Curenje i zapušenost nosa
  • Crvenilo očiju
  • Kijanje

Stručnjaci kažu da se prevencija započinje još u periodu dojenja deteta, kada majke koje znaju da su sklone alergijama decu isključivo doje u prvih 6 meseci jer se time smanjuje učestalost alergija u kasnijem razvijanju deteta. Tokom sezone polena, omiljene komade odeće vaših mališana ne bi trebalo sušiti napolju. Ukoliko dođe do alergije preporučuje se propiranje nosa fiziološkim rastvorom kako bi se uklonili Ag-poleni sa sluzokože nosa. Ako primetite da su simptomi sve više izraženiji, alergija se mora pratiti i kontrolisati od strane lekara.

Mesec avgust smatra se mesecom amborzije, tako da preporučujemo opreznost.

Dodaj komentar