fbpx
Kultura

„Legenda o mesečevoj princezi“ najbolja predstava na ovogodišnjem festivalu „ZajeČAR“ (FOTO)

FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

U Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ završen je 10. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“.

Tročlani žiri u sastavu: Desimir Stanojević – predsednik, Nataša Petrović i Ana Bretšnajder, doneo je odluku da nagrada za najbolju predstavu pripadne Pozorištu lutaka Niš za predstavu „Legenda o mesečevoj princezi“, u režiji Davida Alića.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

„Legenda je oživela u čarobnoj i suptilnoj igri niškog ansabla. Predstava je obogaćena upečatljivim scenskim pokretom, dajući nam ponovo veru u istinske ljudske vrednosti. Ljubav, poštovanje, iskrenost samo su neke od plemenitih slojeva ove legende“, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada za najboljeg glumca dodeljena je Marijanu Josipoviću, za ulogu Vuka u predstavi „Crvenkapica“ glumcu Gradskog kazališta “Joza Ivakić” iz Vinkovaca. U obrazloženju stoji da Marijanov vuk nije toliko strašan, koliko je simpatičan, ali je izuzetno preciznog scenskog pokreta i glasa.

Najbolji glumac Marijan Josipović; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Nagrada za najbolju glumicu ovog festivala ide u vešte ruke Margarite Kostuve iz državnog lutkarskog pozorišta Vidin iz Bugarske. Otkrivajući nam lepezu likova u „Princezi na zrnu graška“, Margarita nam je pokazala koliko mašta može da obogati glumačku igru u adaptaciji čuvene bajke Hansa Kristijana Andersena.

Najbolja glumica Margarita Kostuv; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

SPECIJALNA NAGRADA ZA PREDSTAVU IZ NR KINE

Specijalna nagrada za doprinos razvoju kulturne saradnje između NR Kine i Republike Srbije dodeljena je Pozorišnoj trupi provincije Henan u Kini. Atešeu za kulturu Ambasade NR Kine u Beogradu Cui Jinglan, direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić zahvalio je što je omogućila da potpuno besplatno kineska predstava gostuje u Zaječaru i izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena i narednih godina. Đuričić je gospođi Cui Jinglan uručio bronzanu statuetu Zorana Radmilovića. Gospođa Cui Jinglan je zahvalila na poklonu i ukazanoj časti i izrazila zadovoljstvo što kineska predstava učestvuje na pozorišnom festivalu za decu i izrazila nadu da će publika u njoj uživati.

Cui Jinglan – NR Kina; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Lutkarsku predstavu sastavljenu od 6 bajki Pozorišne trupe provincije Henan u NR Kini, koja je izvedena na sceni zaječarskog teatra, publika je nagradila gromoglasnim aplauzom. Aplaudiranja je bilo i tokom predstave zbog bravura sa lutkama koje su izvodili kineski glumci. U predstavi igraju: Šen Junlong, Žao Fei, Kši Jingšja, Veng Ge, Žang Li, Li Fei, Feng Kšjaoji, Feng Aijuen, Gao Sen, Šen Žen i Cao Haoing.

Umetnički ansambl iz NR Kine; FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Podsetimo, na festivalu je tokom 6 dana izvedeno 8 predstava za decu iz Srbije, Bugarske, Francuske Hrvatske i Kine od kojih komad „Mačak u čizmama“ zaječarskog teatre nije bio u konkurenciji za nagrade.

Jubilarni 10. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ bio je izuzetno posećen i sve predstave su odigrane u prepunoj sali zaječarskog teatra, tako da je u potpunosti ispunio očekivanja publike.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

1 komentar

Dodaj komentar