fbpx
Društvo

Kurs za radio-amatere Radio kluba „Timok“

Radio-klub „Timok“ iz Zaječara organizuje kurs za radio-amatere od 7 do 107 godina. Za najmlađe članove biće organizovani domaći i međunarodni kampovi u okviru kojih će učesnici usavršavati svoja postojeća znanja i veštine.

Mnogo je aktivnosti radio-amaterizma i svako može pronaći neki segment koji mu odgovara. Postoji disciplina Amaterska radio-goniometrija (ARG) kod koje se pomoću radio-prijemnika i karte terena pronalaze sakriveni predajnici na terenu. U ovoj disciplini organzuju se domaća i međunarodna takmičenja. Radio-klub „Timok“ je prošle godine u sezoni zauzeo treće mesto u Srbiji u ovoj disciplini.

Članovi radio-kluba učestvovali su i kao deo reprezentacije Srbije na Balkanskim, Evropskim i Svetskim šampionatima.

Osim takmičenja u Amaterskoj radio-goniometriji, članovi kluba učestvuju i beleže zapažene rezultate u domaćim i međunarodnim takmičenjima na radio-talasima.

Marta 1999. godine radio-amateri su tokom NATO agresije aktivirali radio-mrežu za opasnost koja je radila neprekidno sve vreme agresije. Ona je imala značajnu ulogu u odbrani zemlje prenošenjem obaveštenja o naletima neprijateljskih letelica i raketa, kao i prenoseći poruke humanitarnog karaktera.

Za svoj doprinos radio-amateri su odlikovani Ordenom zasluga za Saveznu Republiku Jugoslaviju. Takođe, radio-klub „Timok“ 1999. godine dobio je povelju grada Zaječara za zasluge tokom prenošenja informacija za vreme NATO agresije.

Zainteresovani za ovaj zanimljiv hobi treba da popune podatke na linku ili se mogu prijaviti slanjem poruka na mali: yu1acr@yahoo.com.

Dodaj komentar