fbpx

Kurs za radio-amatere Radio kluba „Timok“

Preporuka:

Aktivnosti povodom dana škole „Ljuba Nešić“ (VIDEO)

U okviru obeležavanja Dana škole, učenici zaječarske Osnovne škole "Ljuba Nešić", zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima, ove nedelje...

Zaječarac uhapšen zbog tuče

Zaječarska policija uhapsila je B.P.(1994) zbog sumnje da je počinio krivično delo-nanošenje teške telesne povrede. Sumnja se da je optuženi...

Pretežno oblačno i malo toplije vreme

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i malo toplije, uveče i tokom noći se očekuje slaba kiša, a...
- Reklama -

Radio-klub „Timok“ iz Zaječara organizuje kurs za radio-amatere od 7 do 107 godina. Za najmlađe članove biće organizovani domaći i međunarodni kampovi u okviru kojih će učesnici usavršavati svoja postojeća znanja i veštine.

Mnogo je aktivnosti radio-amaterizma i svako može pronaći neki segment koji mu odgovara. Postoji disciplina Amaterska radio-goniometrija (ARG) kod koje se pomoću radio-prijemnika i karte terena pronalaze sakriveni predajnici na terenu. U ovoj disciplini organzuju se domaća i međunarodna takmičenja. Radio-klub „Timok“ je prošle godine u sezoni zauzeo treće mesto u Srbiji u ovoj disciplini.

Članovi radio-kluba učestvovali su i kao deo reprezentacije Srbije na Balkanskim, Evropskim i Svetskim šampionatima.

Osim takmičenja u Amaterskoj radio-goniometriji, članovi kluba učestvuju i beleže zapažene rezultate u domaćim i međunarodnim takmičenjima na radio-talasima.

Marta 1999. godine radio-amateri su tokom NATO agresije aktivirali radio-mrežu za opasnost koja je radila neprekidno sve vreme agresije. Ona je imala značajnu ulogu u odbrani zemlje prenošenjem obaveštenja o naletima neprijateljskih letelica i raketa, kao i prenoseći poruke humanitarnog karaktera.

Za svoj doprinos radio-amateri su odlikovani Ordenom zasluga za Saveznu Republiku Jugoslaviju. Takođe, radio-klub „Timok“ 1999. godine dobio je povelju grada Zaječara za zasluge tokom prenošenja informacija za vreme NATO agresije.

Zainteresovani za ovaj zanimljiv hobi treba da popune podatke na linku ili se mogu prijaviti slanjem poruka na mali: yu1acr@yahoo.com.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Postignut dogovor Vlade i radnika Pošte

Obustava rada u Pošti Srbije biće prekinuta jer su predstavnici radnika, Pošte i Vlade Srbije postigli dogovor kasno sinoć. Kazne će biti povučene, niko...

Folklorna sekcija Društva Roma u nazivu dodala „Jovica Joca Mihailović“

Folklorna sekcija Društva Roma Zaječar na Upravnom i omladinskom odboru Udruženja, jednoglasno je promenila ime folklorne sekcije u Folklorna sekcija Društva Roma „Jovica Joca...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: