PR tekstovi

Kupovina novog ili polovnog automobila – prednosti i mane

FOTO: ttps://unsplash.com/photos/mugRWvFwOnUh

Mnogi ljudi svoje četvorotočkaše doživljavaju kao još jednog člana porodice, pa je kupovina vozila jedna od najvažnijih odluka koju treba doneti. Jedno od glavnih pitanja koje se postavlja jeste da li kupiti novi ili polovni automobil?

Važno je na samom početku znati da nijedna odluka nije pogrešna, ali da postoje razlozi zbog čega neki od ova dva izbora može biti povoljniji, odnosno nepovoljniji za vas. Mi ćemo vam izložiti i prednosti i mane obe strane, a na vama će biti da donesete krajnji sud.

Delovi i opšte stanje automobila – prednost imaju nova vozila

Autemehaničari, eksperti za otkup vozila, prodavci u salonu automobila, pa čak i oni koji su samo zaljubljenici u četvorotočkaše, složiće se sa time da kada su u pitanju delovi auta kao i njegovo opšte stanje, nova vozila imaju značajnu prednost.

Naime, koliko god da je polovnjak dobro očuvan, nemate garanciju da njegovi delovi neće biti skloni kvarenju, odnosno da nećete izvesno vreme morati da provedete kod automehaničara radi popravke. Zato je veoma važno dobro pregledati polovni auto pre kupovine, i to ne samostalno već uz pomoć vašeg automehaničara.

Čak i tada se može desiti da se određeni nedostaci sakriju, što dovodi u rizik od različitih nepredvidivih kvarova.

Sa novim automobilom vas ovo ne može zadesiti, a sve i da bude takve situacije, zaštićeni ste ugovorom kao i garantnim rokom koji dobijate na novo vozilo. Garancija za ovi auto obično traje od 3 do 5 godina, u zavisnosti od marke vozila, a ono na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine jeste koje sve vanredne popravke podrazumeva.

Sertifikovana polovna vozila – uverite se u kvalitet polovnjaka

Kako bi predupredili činjenicu da je kupovina polovnjaka nesigurna investicija, prodavci polovnih vozila mogu svoje četvorotočkaše podvrgnuti detaljnom testiranju, koje će pokazati opšte stanje auta kao i različite pojedinosti koje ga čine optimalnim i kvalitetnim za vožnju.

Ukoliko rezultat ovog testiranja bude pozitivan, polovnjak dobija sertifikat koji potvrđuje njegov kvalitet, pa je samim tim kupovina ovakvog vozila znatno pouzdanija i bolja varijanta.

Cena automobila – ušteda prilikom kupovine polovnjaka

Baš kao što je kupovina novog vozila sigurnija po pitanju kvaliteta, tako kupovina polovnog ima prednost po pitanju uštede. Računica je sasvim jasna – već korićeni model automobila određene marke biće jeftiniji nego takav isti novi model.
Zato, ukoliko želite određeni auto, koji sebi ne možete priuštiti kao nov, pronađite takav polovnjak. Postoje određeni parametri po kojima cena polovnih automobila varira, a u njih se ubraja kilometraža koja je pređena, godište vozila, kao i generalno stanje i opremljenost automobila.

Cenkanje – specifično za prodaju polovnih vozila

Još jedna stavka koja kupovinu polovnog automobila može učiniti povoljnijom jeste popularno cenkanje koje se još uvek praktikuje. Naime, kada auto kupujete od fizičkog lica, odnosno od vlasnika koji ga je stavio na oglas, cena koja je tim povodom izložena ne mora biti krajnja.

Ponekada je možete spustiti za 50 evra, 100 evra, pa čak i više u zavisnosti od toga koliko su dobre vaše sposobnosti pregovaranja, ali i od toga koliko auto zapravo vredi. Ukoliko mislite da niste spremni za ovakav zadatak najbolje je da krenete sa nekim ko ima iskustva.

Plaćanje na odloženo prilikom kupovine novog vozila

Iako kupovina novog vozila u najvećem broju slučajeva predstavlja veći trošak, jedna od prednosti može biti mogućnost odloženog plaćanja, baš kao i podizanje kredita za kupovinu novog vozila. Osim toga, sajmovi automobila i slične manifestacije su obično odlični događaji za kupovinu novog auta sa različitim pogodnostima i popustima.

Najsavremenija tehnologija nalazi se u novim vozilima

Dok su nekada samo najskuplja vozila imala različite uređaje ugrađene kako na kontrolnu tablu tako i u čitav automobil, danas je ovo standard koji imaju gotovo sva nova vozila.

Dakle, ako ste se ikada zapitali kako je to voziti se u savremenom automobilu u kome mnogo stvari možete uraditi u par klikova, nov automobil bi zasigurno ispunio vaša očekivanja.

Ono što je takođe važno reći, jeste da su novi automobili više okrenuti ekologiji, i održivom razvoju, kao i da su opremljeni savremenim sistemima za bezbednost prilikom vožnje, samim tim predstavljaju sigurnije prevozno sredstvo od određenih polovnjaka.

Da li ćete kupiti polovno ili novo vozilo najviše zavisi od vaših mogućnosti, ali i prioriteta koje imate. Naš savet je da ispitate sve opcije i odlučite se za onu koja vam najviše odgovara.

Dodaj komentar