Društvo Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

Kućni ljubimac -Da li ga kupiti ili ne?

Foto: pixabay.com

Kućni ljubimci, da ili ne?

Ukoliko želite kućnog ljubimca morate dobro razmisliti da li ste na to spremni. Imati kućnog ljubimca je vrlo lepo, ali i zahtevno. Nemojte ga uzimati ako niste dovoljno rešeni da vodite brigu o njemu. Raspitajte se kod veterinara o osobinama i potrebama životinje koju želite da udomite prenog što to uradite.

Pojedine vrste zahtevaju vakcinacije, čišcenje protiv crvenih parazita, imunoprofilacije, posebnu vrstu ishrane. Ukoliko se odlučite da čuvate psa morate biti spremni na to da pas živi sa vama narednih 10 do 12 godina, da ga uredno vakcinišete, sterilišete ukoliko ne želite njegovo potomstvo, hranite i izvodite u šetnje.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Takođe, psi menjaju dlaku u proleće, te morate biti spremni na njegovo linjanje. Ne savetuje se čuvanje psa ili mačke ukoliko ste alergični na životinjsku dlaku. Alergiju nećete imati ukoliko pas trči po dvorištu, ali ako psa čuvate u stanu u kojem vam sedi na stolici dok jedete to može da vam smeta. Ukoliko vam ovo predstavlja problem, a i dalje želite da imate kucnog ljubimica, možda je bolje rešenje da čuvate papagaja, hrčka ili ribice. Zapravo, one zahtevaju redovno hranjenje i održavanje higijane, čišcenje kaveza ili promene vode u akvarijumima, ali ne zahtevaju puno vremena. To su kucni ljubimici koji ne zahtevaju mnogo prostora, pogodni su za cuvanje u zatvorenom prostoru i mogu se takođe lepo pripitomiti.

Deca i kućni ljubimici, da ili ne?

girl-ljubimci

Foto: pixabay.com

Zbog čega da? Psiholozi smatraju da kućni ljubimici usrećuju decu, pomažu im u razvoju, sticanju odgovornosti, razvoju empatije i saosecajnosti. Deca koja imaju kućnog ljubimica razvijaju osećaj odgovornosti i brige od malena. Učeći da se brine o drugom licu, učiće da se brine o sebi. Naravano, potrebno je da vi naučite dete da brine o životinji koju čuvate, na pocetku da vam pomogne kada mu dajete hranu ili vodu, a kasnije ce ono samo steci obavezu. Kada su deca uspešna u brizi oko ljubimca ponosna su na sebe, osecaju se dobro i raste im samopouzdanje. Ako je vaše dete dovoljno veliko da šeta psa, vrlo je dobro jer ce se ono više kretati i fizicki aktivirati. Ljubimici su dobri za decu jer su uvek tu kada im treba prijatelj koji ce da ih sasluša. Oni imaju magičnu moć utehe i njihova ljubav je beskrajna.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Što se tiče zdravlja mnoga naučna istraživanja su dokazala da deca koja odrastaju uz ljubimce imaju manje šanse od razvoja alergije i asme. Deca jačaju imuni sistem i postaju otpornija na uticaj spoljašne sredine. Deca koja imaju ljubimice su otvorenija, druželjubivija i lakše se ukalapaju u kolektiv.

Što se tice finansijskog opterećenja za kućni budžet najviše vam novca treba za sam početak. Ako ste rešili da cuvate papagaja potreban vam je kavez, koji sa kompletnom pratecom opremom (hranilicom, pojilicom i igrackom) košta od 800,00 do 3.000,00 dinara, dok hrana košta od 100,00 do 200,00 dinara po kilogramu, što je dovoljno za period od mesec dana. Papagaj košta od 450,00 dinara (tigrica) pa naviše, dok se cena hrcka i ostalih glodara krece od 250,00 dinara pa naviše.

Na vama je da odlučite da li želite ljubimica ili ne, ali imajte na umu da su oni vrlo umiljati, nežni i verni, pravi prijatelji čoveka.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar