fbpx
Društvo Izdvajamo

Da li Zaječarce krpljenje rupa košta više nego presvlačenje novim asfaltom?

Za letnje i zimsko održavanje puteva u 2018. godini u gradu na Timoku utrošeno je oko 59 miliona dinara iz bužeta grada. Ove godine za rekonstrukciju ulica na teritoriji grada, prvim rebalanskom budžeta, predviđeno je oko 37 miliona dinara, novca građana Zaječara. Pokušali smo da odgonetnemo koliko je kilometara puteva pomenutim novcem moglo biti asfaltirano, a ne samo zakrpljeno tokom protekle godine.

Nakon zimskih meseci, svake godine u ovo doba po gradu su itekako uočljiva brojna oštećenja nastala na asfaltu, što zbog povećane količine vlage, što zbog posipanja soli i rizle, prolaska teške mehanizacije za čišćenje, kao i upotrebe zimskih pneumatika i lanaca za sneg.

O stanju na zaječarskim putevima pisali smo nedavno, a od jutros su po gradu uočene i ekipe preduzeća “Štrabag” koje vredno rade na krpljenju i sanaciji udarnih rupa.

Ekipe ovog prepodneva vredno su radile u ulici Generala Gambete, Miročkoj i Čegarskoj ulici.

Nakon čišćenja i pripremanja terena, krenulo se i sa krpljenjem udarnih rupa.

Nadležni apeluju na učesnike u saobraćaju da budu oprezniji prilikom upravljanja vozilom, jer pojedine udarne rupe još uvek nisu popunjene asfaltnom bazom. 

Nakon šišanja šiblja i orezivanja drveća u gotovo svim glavnim saobraćajnicama u gradu, danas su nastavljeni radovi prolećnjeg održavanja puteva, kako bi grad na Timoku spremno dočekao brojne turiste tokom predstojećih letnjih meseci.

Ove godine za rekonstrukciju ulica na teritoriji grada izdvojeno je iz budžeta 37 miliona dinara, dok je za letnje održavanje puteva i saobraćajnica na teritoriji grada iz budžeta prethodne godine u februaru, martu i septembru izdvojeno oko 24 miliona, a za iste namene samo u julu, avgustu i oktobru utrošeno još 35 miliona dinara!!!

Sa druge strane, za zimsko održavanje puteva i ulica na teritoriji grada u oktobru, novembru i martu mesecu 2018. godine izdvojeno je 25 miliona dinara .

Međutim, podsećanja radi gradonačelnik Ničić u oktobru 2018. godine izneo je računicu da je gradu u dogovoru sa Republičkom direkcijom za puteve tokom prošle jeseni za kompletno sređivanje 36,4 kilometara bilo izdvojeno oko 37 miliona dinara.

To bi značilo da je samo u prošloj godini sa blizu 59 miliona koliko je izdvojeno za zimsko i letnje održavanje puteva moglo biti kompletno uređeno oko 58 kilometara gradskih puteva.

A da li su i kako uređene ulice tokom prošlogodišnjeg letnjeg, ali i zimskog održavanja na području grada prosudite sami…

Dodaj komentar