fbpx
Društvo Izdvajamo

Kod još 18 ljudi potvrđen kovid19, jedna osoba preminula

foto: ILUSTRACIJA / Pixabay

Prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu covid19.rs u Srbiji je u poslednja 24 sata kod 18 osoba potvrđeno prisustvo koronavirusa od 2.315 testiranih, a jedna osoba je preminula. Trenutno je hospitalizovano 468 ljudi, dok se na respiratorima nalazi devet pacijenata.

Zbog jenjavanja epidemije i sve manjeg broja inficiranih, sve više kovid bolnica u Srbiji vraća se redovnom radu. Iz kovid sistema izašle su Opšta bolnica Pančevo, Ortopedija Banjica, Klinčki centar Niš, KBC Zvezdara, a plan je da u narednih sedam do deset dana izađu i kliničko-bolnički centri Dragiša Mišović i Zemun, dok bi njihove kovid pacijente preuzele Infektivna klinika u Beogradu i VMC na Karaburmi, saopšteno je na sajtu Vlade.

Navodi se i da se traži rešenje za privremenu bolnicu na Sajmu u Beogradu, a jedna od mogućih opcija je da se pacijenti prebace u bolnicu u Mladenovcu, rečeno je danas na sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

Lončar je nakon sastanka rekao da će ovih dana komisija Ministarstva zdravlja otići da pogleda bolnicu u Mladenovcu, da vidi da li ispunjava uslove za zbrinjavanje kovid pacijenta.

„Ukoliko ispunjava uslove mi bi privremenu bolnicu na Sajmu zatvorili, a njenu ulogu bi preuzela bolnica u Mladenovcu“, naveo je ministar.

Trenutno se na Sajmu nalazi 101 pacijent. U naredna dva dana treba da bude testirano 60 pacijenata, pa se očekuje da će broj pacijenta biti manji od 50 obolelih.

Zaključno sa jučerašnjim danom u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, prisustvo virusa kovid19 potvrđeno je kod 114 korisnika i 30 zaposlenih, objavljeno je na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika je 497, dok je među zaposlenima izlečeno 185 osoba.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je kraj epidemije u Srbiji došao i da smo u periodu kada se očekuje sporadično javljanje virusa.

Kon je za RTS rekao da u naredne dve nedelje epidemija treba polako da se ugasi i da više nismo u klasičnoj epidemiji.

„Sama odjava traži određene obaveze, a to je da 28 dana nemamo novih zaraženih“, objasnio je Kon.

Od danas su na snazi dodatno ublažene mera koje su prethodno donete sa ciljem suzbijanja koronavirusa u Srbiji.

Dozvoljeno je prisustvo publike na sportskim takmičenjima uz distancu od jednog metra, kao i okupljanje na otvorenom do 1.000 ljudi.

Takođe, svi građani koji sumnjaju da su imali koronavirus, a nisu imali nikakve simptome od danas mogu na lični zahtev da se testiraju i otkriju da li imaju antitela na koronavrus. Testirana će se obavljati u zdravtsvenim ustanovama, a cena je 1.200 dinara.

Pandemija koronavirusa širom sveta odnela je do sada 374.327 života, dok je zaraženo više od 6,2 miliona ljudi, podaci su sa sajta Worldometers.

Izvor: Insajder.net

Dodaj komentar