Dikie Lebedi

Ko (sme da) gasi svetla u Zaječaru?

sveća
foto: rtv.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Pročitah na lokalnom portalu zvučan tekst naslovljen pitanjem: „Ko sme da gasi svetla u Zaječaru? “ – instant asocijacija bila je ona čuvena: niko ne sme da vas bije – valjda ne treba da čudi, jer sve je to jedna te ista škola propagande iznedrila.

Elem, u protekle tri godine sistematski se urniše jedna po jedna institucija, zaostavština iz prethodnih vremena, gase se postojeće firme, dok se narod zamajava fantomskim investicijama i investitorima, krše se svi zakoni logike, propagandna mašinerija žvaće i pljuje nepodobne.

Iza ovog bolesnog stanja, koje po grozomori podseća na horor kroz koji prolazi Kafkin Jozef K., stoji čitava mašinerija, na čelu sa kolovođom koji ima obraza da pita: Ko sme da gasi svetla?

Zaista, ko gasi svetla?

Isti onaj koji ih je ugasio na Popovoj plaži i u Sportskoj hali.

Isti onaj koji je blagoslovio šetkanje po SAD radi bratimljenja sa Vudstokom, koji se postarao da klub iz beton lige plaća tv prenose kao da je Real Madrid.

Onaj koji je imao obraza da otvori grbavi i nezavršeni most, i to uz osmeh, uprkos zvižducima i povicima da je lopov.

Svetla gasi onaj ko se drznuo da uskrati prijem ambasadoru Poljske, iako je naložio da se sa računa Poljske fabrike skinu milioni pod raznim izgovorima.

Diplomatskim predstavnicima zagarantovan je prijem svuda. Ali ko za to mari?

Tek da se zna delegaciju Fabrike kablova je primio zamenik premijera, tajno je obećano poništavanje spornih rešenja Gradske uprave Zaječar, i hitan povraćaj na račun do kraja nedelje, pa druge nedelje, pa one tamo…

Ali novac se Poljacima ne vraća, dok vlasnik u Poljskoj kipti od besa, jer ga prave budalom iz dana u dan, a 400 radnih mesta visi o koncu, jer sad više nije u pitanju samo novac, već i ponos i obraz vlasnika koji želi da ode što dalje od Zaječara.
Onaj ko to zna, a ćuti – taj gadi svetla.

Sad je na red došlo i gašenje železnice.

Podlednji put kada se neko drznuo da to pomene dočekan je recima Predraga Dikovića, onako oči u oči: Samo vi zatvorite, a mi ćemo se sutra naći u EU. Na pitanje kako je to moguće dobili su prost odgovor: Otcepićemo Zaječar od Srbije i pripojiti ga Bugarskoj.

Delegacija je po kratkom postupku pokupila prnje…

Sada se to neće dogoditi. Nema ko da nas brani. Neće nam skoro biti bolje, jer svetlo ne gasi samo jedan čovek: gase čankolizi, gepekovani i gupikovani, potplaćeni, prodani, preprodani, preplašeni i lažno zastrašeni.

Gase ga i oni kojima je kanda potaman što ne primaju plate 5,6, 7 meseci, i oni što ih ne plaši to što će ostati bez posla u gradu u kome je sve otišlo dođavola.

Dok sedite u svojim domovima i preračunavate koliko vam je ostalo za kupovinu na recku u prodavnici, kako ćete poslati studentu zimnicu ili kupiti nove cipele, oni planiraju gde će dočekati Novu i ići na skijanje.

Mislite o tome.

Ostajte mi zdravo.

Dikie Lebedi

Dodaj komentar