Društvo

Ko je prevario prosvetare?

Prenosimo otvoreno pismo javnosti Gorana Manojlovića predsednika GO Unije prosvetara Zaječar.

Od  početka novembra 2015. godine GO Unije Zaječar krenuo je u rešavanje problema koji postoje u školama. GO Unije Zaječar broji 13 škola. Dana 24.11.2015. godine imali smo organizovanu protestnu šetnju do Gradske uprave i prijem kod nadležnih. Tom prilikom data su „usmena obećanja“ od kojih ništa nije ispunjeno.
Nekoliko puta kasnije imali smo sastanke i sa Velimirom Ognjenovićem, gradonačelnikom,  Vladislavom Milojevićem, pomoćnikom gradonačelnika za obrazovanje i Stefanom Zankovim predsednikom Skupštine, gde su ponovo data „usmena obećanja“ i da se smalo strpimo. Prosvetni radnici su jako strpljivi, ali više ne vredi.
Velimir Ognjenović, gradonačelnik obećao je početkom januara na sastanku da će prvi novac koji dođe u gradsku kasu da ode za škole, ali nije se to desilo. Predstavnici GO Unije Zaječar trebalo je da 01.02.2016. godine  imaju još jedan razgovor sa čelnim ljudima grada, da dobiju pisane informacije šta je urađeno,  ali gradonačelnik nije se udostojio da nas pozove i odredi satnicu kada je trebalo da dođemo, tako da do razgovora i prijema nije došlo.
Škole još više tonu i upadaju u dugovima. Zaposleni u prosveti koriste svoja zakonska prava  i da ne bi zastarela potraživanja koja imaju (za troškove prevoza, jubilarne nagrade)  podnose tužbe. Imamo slučajeve da i pored toga što su škole u blokadi, direktori angažuju advokate i samo još više povećaavaju dugovanje i blokadu škola.
Na aktuelnim sednicima Skupštine grada čuli smo kriv je samo jedan čovek ili dvojica. Nigde se ne spominje i nIsmo čuli da  su članovi Gradskog veća i odbornici mnoge odluke doneli na štetu škola.
Na osnovu informacija od javnog značaja dobili smo podatak da je do septembra 2015. godine za članove Gradskog veća isplaćeno 8.951.356,67 dinara, plus nadokanada za Maju Miletić za koju nije nam dostavljen podatak. Pitamo se šta su i kakve odluke donosi ovakvo dobro plaćeni večnici? Da li u interesu društva ili u interesu pojedinaca?
Gradskom većniku Dušanu Firoviću isplaćeno  1.823.578,00 dinara, dok je „F kanalu“, koji je u vlasnišvo sina Dušana Firovića za dve godine preneto 10.462.725,00 dinara. OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Grljanu, gde je direktor škole Jasmina Firović, ćerka Dušana Firovića za dve godine preneto je svega 1.225.463,55 dinara, a škola je na dan 05.02.2016. godine u blokadi 4.138.396,54 dinara. 
Ovo je jedan veliki primer  gde vidimo da se gleda lični interes i da gradske većnike baš briga za škole i obrazovanje. Agencija za borbu protiv korupcije iako je dala meru javnog objavljivanja preporuke da se zbog postojanja sukoba interesa Dušan Firović, član Gradskog veća razreši, to se nije desilo.
Ušteda u Gradskoj upravi ne postoji.  Postoje slučajevi da zaposleni u Gradskoj upravi nisu raspoređeni u skladu sa potrebnim i važećim uslovima Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji  poslova i zadataka u Gradskoj upravi i time ostvaruju novčane prihode za koje sa stečenom stručnom spremom nemaju prava, o čemu ćemo po detaljno prikupljenoj dokumentaciji da podnesemo krivične prijave.
To  su pokazatelji da lokalnoj vlasti nije stalo do obrazovanja i do škola i kako i kome prenose novac (interes društva ili interes pojedinaca).
Od strane Ministarstva finasija u gradsku kasu novac je redovno dolazio, je ali  interesnim odlukama pojedinaca račune škola zaobilazio.
GO Unije Zaječar tražiće da se detaljno preispita i utvrdi odgovornost svih koji su doprineli da se škole u gradu nalaze u ovakvoj situaciji i nastaviće dalju borbu za se obezbede resursi za normalan rad škola.
060216-blokada-1
060216-blokada-2
 
 
 
Goran Manojlović
predsednik GO Unije Zaječar

21 komentara

 • Brojke govore sve. Firovićima sve malo, ali i ako je u sukobu interesa on nije smenjen. Dok su takvi poput Fire, Trailovića policajca, Saše Dimitrijevića, Ružića i drugih nikada ne može da bude bolje. Uništili su grad, a vidimo i škole.

 • Dokle god su ovakvi rukovodioci na vlasti ne moze u Zajecaru biti bolje, na zalost svih gradjana. Niko se ne pita kako su steceno lokali, kafic, hotel, restoram u centru grada. Nadajmo se brzem donosenju zakona o poreklu imovine koji ce da nam da odgvor na ovo pitanje. Lepa slika da vlast nije ni malo brinula za skolstvo.

  • Nemojte tako,g.Jovane,ako se iole vidi da se na skolama i za skole nesto radilo,prava slika`po vašim rečima,bi zaista mogla biti skola u Grljanu jer je po mišljenju mnogih to jedna od najboljih osnovnih škola u gradu,kako po opremljenosti,tako i po stručnom nastavnom kadru i uspešnim đacima koji su je pohađali.To nije moglo da se desi,preko noći`već je zasigurno plod dugogodišnjeg rada i angažovanja.Čak ni g.Manojlović,koga u toj školi sami učenici nisu hteli za predavača,iako je predmet koji je tamo predavao-informatika veoma popularan inače,ne može to da opovrgne koliko god da se trudi.Da li ste znali,npr.činjenicu da je taj,veliki borac za prava`tamo radio,pod pokroviteljstvom bivše direktorke,godinama nestručan?I da su drugi,stručniji kandidati od njega,bili primoravani da se povuku sa konkursa da bi se njemu čuvalo radno mesto ,a ostale kolege da ga menjaju na časovima dok se ,doškolovao`?Stvarno je ,veliki borac za prava`-svoja,naravno.Bilo kako bilo-sve sto se uradi-vidi se i zna,i u skolama i o pojedincima.

   • Nisam iz segmenta prosvete i nebih da se udaljimo od teme, jer je tema – Ko je prevario prosvetne radnike? Rad,tj.nerad gradske vlasti jasno pokazuju u kakvom su jadnom stanju škole i kuda ide obrazovanje i koliko nebrige za iste.
    Da se dobar glas daleko čuje, a loš još dalje, opšte vidno je da škola o kojoj pišete u superlativu, ima ocenu 2, od komisije iz Beograda pri proveri škole, a to je morate se složiti daleko od ocene 5!

 • nemojte tako ljudi, ja licno pitao Firu prosle godine za 100 eura na zajam za nekoliko dana i covek nije imao da mi da jer je u velikim dugovima i krizi, nema ni za hleba a vi ga blatite, to nije lepo, nego hajde da skupimo neki dinar da prehrani covek porodicu

 • svi odbornici da odgovaraju.oni su i donosli odluke i krivi su za postojece stanje.a posebno i bosko i saša.unistili su sve.

 • Gradjani znaju gde i u koje svrhe idu,gradske pare’,ali nam ,preposteni’ Gorane Manojlovicu,niste jos rekli gde i u koje svrhe idu pare koje vi dobijate kao predsdnik Unije sindikata!Jer mozda ima jos gradjana koji nisu upuceni u vasu zloupotrebu tog polozaja za licne ciljeve,ali se nadamo da ce i to uskoro biti obelodanjeno siroj javnosti,a ne ovakve neistine o postovanim i uglednim ggradjanima.Trudim se da gde i kada mi je omoguceno obavstim i podsetim takve samoljubive zlonamerne nadobudnike kao sto ste vi na to da time sto blatite i opanjkavate druge necete nikada steci vlastiti ugled i polozaj koji toliko prizeljkujete!

  • Gradjani nisu znali da su milioni zavrsili u F kanal. Ovde nema nikakve zloupotrebe ako je neko izneo javno podatke da, F kanal dobija ovolike pare, a skole ne. Ovo treba pohvaliti, a ne kritikovati. Vi sada pokusavate da odbanite ovako nakaradno i partijsko trosenje novca. Ovo nisu nesitine, ovo je koliko vidim nacelnica potpisala. Zbog takvih kao vi, koji se prodaju za sitnu i ovo drustvo dovedeno je do propasti. Mislite globalno i ne podrzavajte ovakvo trosnje novca iz gradske kase.

  • Gospodine Milane,
   Verovatno ne znate on je uzeo ONOLIKO PARA KOLIKO ste VI od uzeli VASE RODJENE DECE.

 • Dobro je dok postoje borci dok iznose stvari da se vide onakve kakve jesu i kuda odlazi novac napacenog naroda i to u milijonskom iznosu. O poštenju Firovića zna seo Grljan, Prlita i ceo Zaječar!

  • Zar se nikada niste zapitali zasto je taj Goran Manojlovic toliko usamljeni ,borac`za ,ljudska prava`?Verovatno zato sto se bori samo za SVOJA ljudska prava i interese i to na najnizi i najprljaviji nacin-iznoseci neistine koje su mu cak i na sudu nebrojeno puta dokazali kao neosnovane.Nadam se da ce se kad vidi koliko placanje advokata i pravnika kosta na svom vlastitom dzepu prestati da se tako eksponira.Ali,da,svi nekako ,previde`da on angazuje pravnike Unije sindikata da zastupaju njegove vlastite ciljeve i biju njegove izgubljene bitke.Ko to placa?Naravno,naivni članovi sindikata!Kad ce vise da se pomiri sa tim da,tako samoljubiv(najblaže rečeno) i jos ovakav i onakav sto mi bas i ne dozvoljava licno dostojanstvo da iznosim ovde ,nikada nece da se dokopa,fotelje`koju je nebrojeno puta hteo i izgubio.Naravno,od boljih.Sta on misli,da narod ne zna da izabere najboljeg?E,pa izabrao je taj isti narod i to NIKAD NJEGA!

  • Ovo je tzv FIK I GOTOVO.
   Sve je receno njihovim jezikom.
   Ovo prezime Firović asocira me na ujka FIRGA (Vruc vetar) pa samim tim i na TRFI komediju

 • Људи, видите ли да узима ко колико хоће. Пљачкашима треба већ једном да се стане на пут! Питање је само има ли ко да им стане?!

  • Samo nemojmo da dozvolimo da nas kao narod i građane zastupaju nekakvi ,Gorani Manojlovići`,molim vas.Taj i takvi,poznato je,zastupaju i bore se samo za svoje interese i iz osvetoljubivosti zbog ličnog neuspeha.

 • Milovane mora da imate korist pa stitite ovako rasipanje novca iz budzeta grada. Ko je ugledan gradjanin, jel taj sto uzima milione iz budzeta a skole propdaju i propale skroz? E moj Milovane, dok je takvih poput tebe koji se skrivaju i podrzavaju ovakve rabote tesko nama, svaka cast i pohvala predsendiku sindikata, coveku koji se bori i koji nam otvara oci. Fira je uz svaku vlast i zato tako prolazi. Ovo ne narodna placka veka. Gradjanstvo treba da izadje ispred uprave i da se stavi tacka na ovake stvari.

 • Dragi Zajecarci.Procitajte sta pise Sasa Radulovic u svom programu pa vidite koji je problem naseg drustva.Dok to ne shvatimo na vlast ce se menjati samo lopovi i neznalice a narod ko ovce cas na jednu cas na drugu stranu.

 • Drago mi je što su Vas svi ovde prepoznali Milane, kao. Bot diroktorkin.Rođak, otac, suprug,brat ili sam zaposlen u školi u Grljanu.Pošto ceo grad zna ko je Fira i Firka..ovo je lični obračun Milana sa Goranom.Gorana je izabrao veliki broj prosvetara, kao jednog od najpoštenijih, čoveka koji ima zakon u malom prstu, borca za pravdu, da vodi sindikat.NIje lepo Milane Vi da birate prosvetarima vođu ako nemate veze sa školama. To što ga Grqanci nisu izabrali za direktora, smešan komentar..Zar ne vidite da nikoga sem Vas ne interesuje Goran, ovde. Mora da vas izjeda ljubomora i pakost. Čoveku ne možete ništa i hoćete da ga blatite. Niko vam u gradu neće poverovati.Goran jedini ima petqu i hrabrost, da mu svi krišom zavide, jer javno niko ne smemo kao on.Ovo se čije u krugovima prosvetnih radnika po gradu.Zato Milane uživajte u vašim neistinama i zlobi, ljubomori, bezspomoćnosti..Okanite se Gorana i kažite zašto branite Firoviće, branite neodbranjivo..Lični interes. ne morate ništa da kažete.sve je tako ogoqeno i vidljivo, jasno ..

 • Podrska Goranu Manojlovicu. Raskrinkaj bandu koja se bogati na ledjima postenih ljudi. Dosta je bilo.

 • Svi smo culi za sindikalistu Gorana, covek je borac za pravdu prosvetnih radnika!!!!!! Sve govori javno, na svaki papir stavi svoj potpis. A o dinastiji F…. ne zelimo ni da komentarisemo. Aleksandar I, Aleksandar II itd. A to da deca ne zele da uce njegov predmet, naravno da ne zele kada ga direktorka ne preporucuje. Pa, kom direktoru treba osoba koja mu brka u oci!_!_ Samo postenom!!!!!!!!!!!!!!
  Jadni smo svi mi kada gubimo vreme pisajuci i njima!

Dodaj komentar