fbpx
Kultura

Knjiga „Ratne strahote iz prvog svetskog rata“ predstavljena zaječarskoj publici

foto: radiomagnum.rs

Povodom stogodišnjice od iskrcavanja srpske vojske na Krf, juče je u galeriji Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ u Zaječaru promovisana knjiga stihova memoara Milosava N. Stanisavljevića pod nazivom „Ratne strahote iz prvog svetskog rata“, autora Sladjana Zdravkovića.
Ovom prilikom organizovano je i predavanje istoričara zaječarskog muzeja, Jelice Ilić pod nazivom „Put Timočke divizije 1914-1918″.

-U knjizi se radi o ratnim strahotama koji je moj čukundeda doživeo u Prvom svetskom ratu, o strahotama koje je on preživeo sa svojim drugovima, kada je i bio teško ranjen. Do kraja života je ostao hrom. On je to pesničkim rečima objasnio, iako nije bio baš načitan čovek jer je imao samo osnovnu školu. To je ujedno bilo i njegovo jedino delo, kaže autor Slađan Zdravković i dodaje da su pripreme za ovu knjigu trajale ukupno godinu dana.

Čukununuk Zdravković ističe da je na ideju da o ovim dešavanjima objavi knjigu došao kada je dobio memoare.
-Čitao sam to još kao dete i ježio se od toga, ali i rešio još tada da to objavim ako ikada budem imao mogućnosti. I evo došlo je vreme. Stara izreka kaže da sve što nije napisano to je zaboravljeno. Originalni spisi su prekucani pre dedine smrti, a od 80-ih godina prošlog veka do sada je ostao samo jedan spis, istakao je Zdravković.

Recezent ovih stihova Jelica Ilić kaže da ova knjiga nije istorija u klasičnom smislu.
-To je sentimentalna priča jednog čoveka koji je preživeo Prvi svetski rat, koji je prešao preko Cera i bio ranjen, prešao je preko Albanije, bio je na Krfu, u Solunu, u severnoj Africi. On je imao potrebu da ispriča svoju priču, o tome gde je bio, šta je video, šta je doživeo, šta je jeo, kako ga je ko dočekao, kaže Ilić i ističe da je ovo jedna izuzetno emotivna i sentimentalna priča pretvorena u stihove.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar