fbpx
Društvo Izdvajamo

Meteorolozi najavljuju: Prvi sneg u Zaječaru tek posle Pravoslavne Nove godine

Poslednjih godina snega u Zaječaru i okolini bilo je već krajem decembra, dok je najviše snežnog pokrivača bilo u januaru. Ove godine to nije slučaj, a kako najavljuju iz glavne Meteorološke stanice u Zaječaru pred nama je blaga zima.

Iako je tokom decembra poslednjih godina snega bilo jako malo, već sa privim danima januara na području Zaječara snežni pokrivač dostizao je i preko desetak centimetara. Zaječarci pamte da se sneg nakon što padne u gradu i okolini zadržava do početka marta.

“Zime su ranijih godina bile mnogo jače. Sećam se da je pre samo nekoliko godina u ovom periodu bilo skoro pola metra snega i temperature od 20 stepeni u minusu”, kaže Zoran Mladenović.

Podsećanja radi, ovako je Zaječar izgledao 18. decembra 2018. godine…

Ovako 6. januara 2017. godine…

A ovako istog dana 2016. godine…

foto: dragan gagac stojanović

Međutim, prema najavama Gorana Nešića, koordinatora glavne meteorološke stanice u Zaječaru pravu zimu sa snegom i niskim temperaturama možemo očekivati tek posle 15. januara.

“Pre 20 godina prvi sneg je padao oko 20. novembra, pa drugi 10. decembra, pa onda treći u januaru.  Ove godine nije bilo čak ni ledenih dana, a u našem kraju je bilo slučajeva da kada prodru južni vetrovi sredinom januara temperatura bude i +20 stepeni. Ali bilo je zima kada je bilo i ispod -20.

Januar je generalno nepredvidljiv, međutim meteorolozi predviđaju da će ledeni dana kada maksimalna temperatura neće prelazi -3 stepena biti posle 15. januara i trajaće od 7 do 10 dana”, kaže Nešić.

Da li se se najave meteorologa obistiniti, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi. Ukoliko snega bude neizostavno mesto za zimsku zabavu biće ski staza na kraljevici. U suprotnom ne preostaje nam druga mogućnost nego da u snegu uživamo na nekoj od obližnjih planina.

Dodaj komentar