fbpx
Kultura

Jedinstvena filozofska škola „Felix Romuliana“

FOTO: zajecaronline.com

U Zaječaru je u toku 19. Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana“, koja je juče popodne otvorena na kasnoantičkom lokalitetu čije ime nosi. Studentskom himnom „Gaudeamus igitur“, u izvođenju gradskog hora, ovogodišnju filozofsku školu otvorili su dugogodišnji direktor Slobodan Divjak i novi direktor prof dr Milenko Bodin.

Učesnike skupa pozdravio je Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ i poželeo im dobrodošlicu u naš grad.

FOTO: Pozorište „Zoran Radmilović“

Filozofska škola je jedinstvena jer su njeni polaznici bili studenti iz svih glavnih Univerzitetskih centara u Srbiji. Bila je najposećenija škola ovog tipa koju su osim studenata pohađali i profesori filozofije u srednjim školama i organizovali seminare unutar nje. Od predavača kroz ovu školu prošli su gotovo svi naši istaknuti teoretičari, a bilo je i stranih gostiju.

FOTO: Pozorište „Zoran Radmilović“

Novi direktor filozofske škole prof dr Milenko Bodin izrazio je nadu da će škola uspešno raditi i zahvalio svim učesnicima škole kao i gradu i organizatorima iz Zaječara. Profesor Bodin, koji je jedan od naših najznačajnijih filozofa i direktor Centra za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja iz Beograda, govorio je i o temi ovogodišnje trodnevne filozofske škole „Bezbednost i sloboda“.

FOTO: Pozorište „Zoran Radmilović“

U okviru jučerašnjeg programa predstavljen je Zbornik izlaganja sa predhodne filozofske škole, održane 2017. godine, a uvodno izlaganje pripalo je prof dr Vihrenu Buzovu, sa Univerziteta Trnovo u Bugarskoj. Filozofska škola se održava u velikoj sali gradske uprave u Zaječaru, danas od 9 do 14:30 i od 17 do 19:30, a u nedelju od 9 do 14 h. Inače, škola je otvorenog tipa tako da svi zainteresovani mogu da učestvuju u njenom radu.

FOTO: Pozorište „Zoran Radmilović“

Organizatori filozofske škole su Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Centar za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja iz Beograda, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Dodaj komentar