Kultura

Izuzetno posećeno književno veče povodom 400 godina od smrti Šekspira

foto: radiomagnum.rs

Ove godine se navršava 400 godina od smrti najpoznatijeg pisca i dramaturga Vilijama Šekspira, autora najizvođenijih pozorišnih komada na svetu. Ova važna godišnjica obeležava se u Velikoj Britaniji, ali i širom sveta, brojnim interpretacijama Šekspirovih dela, stotinama predavanja, recitala, međunarodnih akademskih konferencija, filmova, koncerata, opera i izložbi.

Zaječar je grad koji se priključio obeležavanju godišnjice Šekspirove smrti. Sinoć je povodom ovog značajnog jubileja, a u okviru obeležavanja 180 godina zaječarske Gimnazije, u galeriji Radul begovogog konaka priredjeno književno veče posvećeno ovom velikanu pod nazivom “Neka reč o Šekspiru, danas”.

O Šekspiru su govorili Violeta Simić, profesorka književnosti, Jasmina Ducić, psiholog, Petar Paunović, lekar, a u programu su učestvovale učenice Gimnazije Ljiljana Pašalić i Andjela Genčić, kao i učenici muzičke škole “Stevan Mokranjac”.

Doktor Petar Paunović smatra da je Šekspir najpametniji čovek svih vremena na planeti.

“Šekspir zaslužuje da se o njemu govori u našem gradu i u našem društvu i da se ta fama, da je on težak pisac, nerazumljiv i da se zbog toga ne čita, već jednom skine sa dnevnog reda. Ima u Zaječaru puno obrazovanih ljudi sa kojima ćemo se dogovoriti da i ubuduće organizjemo ovakve književne večeri. Da opet možda govorimo o Šekspiru, ali i o drugim piscima“, istakao je doktor Paunović.

Književno veče održano je uz muzičku pratnju učenika zaječarske muzičke škole.

Na kraju, oni koji su prisustvovali ovom kulturnom dogadjaju saglasni su, bilo je to 60 minuta kvalitetno provedenog vremena uz Šekspira, Šekspirova dela i uz priču o Šekspiru iz tri različita ugla.

Inače, uprkos velikoj slavi koju je uživao, sačuvano je jako malo svedočanstava o Šekspirovom životu i vremenu u kom je živeo. Većina njegovih dela ne bi preživela da njegovi prijatelji glumci nisu sakupili sve drame, nacrte i zapise koje je napisao, i objavili ih 1623. godine u zbirci “Prvi folio”.

Organizatori književne večeri su Organizacija za kulturu i turizam CEKIT i Gimnazija Zaječar.

Dodaj komentar