Izdvajamo Kultura

Izložba fotografija „Pravoslavlje“ Zaječarcima na dar (FOTO)

FOTO: Narodni muzej Zaječar
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U susret obeležavanju Sretenja – slave Timočke eparhije i  povodom proslave osam vekova od sticanja autokefalnosti srpske crkve u Narodnom muzeju u Zaječaru sinoć je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Pravoslavlje“.

Postavku čini 117 izabranih fotografija 50 različitih autora, koje afirmišu i promovišu pravoslavlje u njegovim mnogostrukim vidovima i oblicima.

FOTO: Narodni muzej Zaječar

Prilikom otvaranja izložbe fotografija vladika Ilarion istakao je da je srpska crkva je pre osam vekova potpadala pod jurisdikciju Ohridske arhiepiskopije, sve do 1219. godine, kada je za prvog arhiepiskopa srpskog i primorskih zemalja rukopoložen Sveti Sava, od strane patrijarha Manojla Prvog u Nikeji. Tada je srpska crkva stekla autokefalnost, te su budući srpski arhiepiskopi birani u Srbiji.

FOTO: Narodni muzej Zaječar

„Veliko nam je zadovoljstvo što je ova izložba nakon nekoliko gradova stigla u Zaječar, tako da se praktično i ove godine nastavlja obeležavanje jubileja naše crkve“, izjavio je Ilarion.

Prema rečima maje Živić, direktorke Narodnog muzeja u Zaječaru izložba „Pravoslavlje“ objedinjuje izuzetan umetnički rad 50 umetničkih fotografa, a na preko 100 fotografija oslikava radost pravoslavlja kroz monaški život, portrete i različite obrede koji prate život naše crkve.

Predsednik Foto saveza Srbije Branislav Brkić podsetio je publiku da je konkurs za ovu izložbu raspisan krajem 2018. godine, a postavka umetničkih fotografija pre Zaječara, prvi put je izložena u Parohijskom domu Hrama Svetog Save, u Prijepolju kao i u dva grada u Finskoj.

Izložba se u zaječarskom Narodnom muzeju može razgledati do 12. marta 2020. godine, kada nastavlja putovanje po Srbiji i van nje.

Dodaj komentar