fbpx
Kultura

Izložba „Da se ne zaboravi“ otvorena za posetioce u Zaječaru (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

„Da se ne zaboravi“ naziv je izložbe kopije fresaka, koja je otvorena u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru. Na izložbi u Zaječaru predstavljeno je dvadesetak kopija fresaka iz Bogorodice Ljeviške i Gračanice.

Kopije fresaka radovi su polaznika Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Sveti Petar Sarajevski, a izrađene su 2018. i 2019. godine. Ova izložba predstavlja molitveno sećanje na progrom Srba na Kosovu i Metohiji, od 17. do 19. marta 2004. godine.

FOTO: zajecaronline.com

Zaječarskoj publici predstavljeni su portreti Nemanjića, kao i detalji ciklusa Velikih praznika, parabola i Hristovih čuda. Mogu se videti brojni portreti, uz karakteristične ornamente, koji prikazuju živopis manastira.

„Ova izložba predstavlja deo projekta, koji čine slične izložbe, predavanja, akademije koje se održavaju širom Srbije. Radovi su delo polaznika Škole ikonopisa različitih struka koje vezuje ta ljubav i mi često imamo projekat kopiranja istorijskih stilova. Kopije fresaka rađene su delom na platnu, a delom na kartonu, ali je podloga pripremana kao imitacija zidne površine. Reč je o kulturološkom, odnosno umetničkom pamćenju baštine neprolaznih vrednosti. Kopije fresaka su znatno umanjene u odnosu na original“, istakao je profesor Goran M. Janićijević.

Ova izložba ove godine prvo je predstavljena u Zaječaru, a potom će biti prikazana i u istočnom Sarajevu. Publika će moći da pogleda izložbu do 15. aprila, navode iz Narodnog muzeja u Zaječaru.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar