fbpx
Društvo

Izlet zaječarskih planinara PSD “Ljuba Nešić” na Staroplaninske vodopade

Proteklog vikenda planinari planinarsko smučarskog drustva “Ljuba Nešić” Zaječar u okviru svojih redovnih aktivnosti obišli su vodopade na Staroj planini.

Stara planina se proteze od Vrške čuke do Crnog mora i prepuna je prirodnih lepota i zanimljivosti.

Za zaječarske planinare koji je često pohode ovog puta, cilj je bio obići što više vodopada i uživati u njihovoj raskošnoj lepoti.

Zanimljiv je podatak da se u Srbiji svaki četvrti vodopad nalazi upravo na Staroj Planini, gde je i najviši vodopad u našoj zemlji.

Neki od njih su dugo ostali sakriveni, jer se nalaze duboko u nepristupačnim šumama i otkriveni su tek pre nekoliko godina.

Zaječarski planinari su ovom prilikom obisli četiri vodopada: Čunguljski (najviši u Srbiji), Krmoljski, Kurtalski i Piljski vodopad  i uživali u prirodi prešavsi preko 20 kilometara.

Vodopade su obilazili zajedno sa niškim planinarima, s obzirom su se izleti poklopili u istom terminu, pa dobro druženje koje inače krasi planinare nije izostalo.

Sledeću priliku za uživanje u lepotama ove planine imaće vec 20. maja kada će biti organizovana Regionalna akcija na vrhu Vetren kod manastira Suvodol, kao i sredinom juna kada je planiran uspon na najviši vrh Stare planine Botev 2376 mnv koji se nalazi u Bugarskoj.

Dodaj komentar