fbpx
Društvo Timočka krajina

ISTRAŽUJEMO: Da li zaječarski putari spremno čekaju sneg?! (FOTO)

Sve je spremno za početak rada zimske službe za održavanje puteva na teritoriji Timočke krajine.

U Preduzeću za puteve u Zaječaru danas je održana i smotra mehanizacije kako bi se pokazala pripremljenost za radove na ovogodišnjem zimskom održavanju, u skladu sa planom zimske službe Javnog preduzeća Putevi Srbije.

Aca Tričković, glavni inžinjer održavanja u Javnom preduzeću Putevi Srbije istakao je da će i ove zime od 1. novembra do 1. aprila ljudstvo i mehanizacija biti rasporedjeni na 11 punktova u Timočkoj krajini, a na raspolaganju je 38 kamiona.

Putna mreža koju će preduzeće za puteve Štrabag održavazi u zimskom periodu duga je više od 1 500 kilometara.

” Putevi su svrstani u tri prioriteta održavanja, u prvom je oko 500 kilometara, drugom 340 , dok je u trećem prioritetu održavanja oko 700 kilometara puta.

Putevi prvog reda se posipaju čistom solju, putevi drugog prioriteta rizlom, dok se na putevima trećeg prioriteta samo čisti sneg, ali je na njima dozvoljena upotreba i soli i rizle na određenim mestima gde su veliki usponi ili gde dođe do zaleđivanja kolovoza.

Oprema je raspoređena na 11 punktova, postoje nekoliko kritičnih mesta gde može doći do posebnih navejavanja, a to su prevoji Tresibaba, Čestobrodica, Popadija,Valakonjo brdo, Crni vrh…

U zavisnosti od toga koji stepen će biti na snazi toliko će i mehanizacije biti angažovano, a u vanrednim situacijama su raspoloživi sva raspoloživa mehanizacija:  38 vozila, 11 utovarivača, 6 grejdera, 4 specijalna vozila  i naravno ljudska radna snaga: 12 tehničara, 49 vozača, 21 mašinista i 64 radnika. Sav ovaj broj je za jednu smenu rada, dakle ukoliko se radi više smena, onda je to daleko veći broj“, istakao je Tričković.

Prema njegovim rečima za davanje stepena pripravnosti ili angažovanja koriste se podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda i podaci sa putnih meteoroloških stanica, a ukoliko bude trebalo da se u toku zime, kada su vremenske prilike povoljnije, zakrpe i poneke udarne rupe za te namene koristiće se hladna masa.

” Za sada imamo oko 100 tona hladne mase na lageru.

Za posipanje puteva koristi se so i rizla, a planiranja količina je 6.550 tona soli i 11.200 tone rizle.

Nije sva ta količina na punktovima, ima ali za početak zimske službe postoje dovoljne količine materijala raspoređena na svim punktovima, tako da je sve spremno za zimsko održavanje puteva”, napomenuo je Tričković.

Do 1. novembra će biti završeno postavljanje saobraćajna signalizacije koja reguliše saobraćaj za vreme trajanja zimske službe.

Tričković je podsetio da je radi što boljeg funkcionisanja zimske službe, potrebno da svi učesnici u saobraćaju na svojim vozilima imaju adekvatnu opremu, da poštiuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju i da brzinu prilagode uslovima i stanju na putu.

Smotri su u preduzeću za puteve Štrabag prisustvovali pored izvodjača radova Štrabag Zaječar i predstavnici policijske uprave i predstavnici Sektora za vanredne situacije.

Dodaj komentar