fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo

Istraživanje o kvalitetu života u Zaječaru

Foto: Vladan Matić (Facebook-Zaječarska inicijativa)

Zaječarska inicijativa je 2018. godine, u saradnji sa Fondacijom Iskorak, sprovela istraživanje pod nazivom “Vitalni znaci”, koje se bavilo kvalitetom života u Zaječaru. Učesnici istraživanja su kvalitet života u gradu ocenili sa 2,45 od mogućih 5.

Jedna od kategorija koja se istraživala jeste i stanje životne sredine, koja, po mišljenju Zaječaraca nije zadovoljavajuća i dali su joj ocenu 2,67 (na skali od 1 do 5). 39 % Zaječaraca je istaklo da u svom gradu najviše voli prirodne lepote. Istraživanje je pokazalo da su tri najveća izazova sa kojima se građanima suočavaju: nezaposlenost, odlazak ljudi iz grada i standard. Na listi najlošije ocenjenih kategorija našla se mogućnost zapošljavanja sa ocenom 1, 55.

Foto: Mikica Andrejić (Facebook-Zaječarska inicijativa)

Kategorije koje su Zaječarci ocenili najvećom ocenom 3,82 su bezbednost i sigurnost. Dobro su ocenjene i mogućnosti za bavljenje rekreativnim aktivnostima i dostupnost sadržaj iz oblasti kulture i umetnosti.

“Početkom 2019. godine Zaječarska inicijativa je okupila devetoro loklanih umetničkih fotografa, sa namerom da rezultate ovog istraživanja, umesto kroz brojeve, prikaže i prenese na neposredniji način, kroz objektive fotoaparata”, objašnjavaju organizatori.

Foto: Tatjana Galić – Zetović (Facebook- Zaječarska inicijativa)

U okviru projekta održane su i javne rasprave: Položaj žena u Zaječaru, Pravo na zdravlje, Bezbednost u zajednici, Lokalni ekonomski razvoj u Zaječaru, Zaječar na pragu 2019. godine.

“Vitalni znaci” je međunarodno prihvaćena metodologija dubinskog istraživanja jedne zajednice koja se danas sprovodi širom Evrope i sveta, a koju je osmislila i prvi put primenila Fondacija Toronto zajednice iz Kanade. Istraživanje je sprovedeno na statistički reprezentativnom uzorku, sa intervalom poverenja od 95%. Obuhvatilo je sva gradska naselja i tri obliznja isela, a prilikom izbora ispitanika, vodilo se pre svega računa o polnoj i starosnoj strukturi, navodi se na zvaničnom sajtu.

Istraživanje “Vitalni znaci” podržava Olof Palme međunarodni centar iz Švedske.

3 komentara

  • Каже се и пише ИСТРАЖИВАЊЕ О КВАЛИТЕТУ ЖИВОТА А НЕ ИСТРАЖИВАЊЕ О КВАЛИТЕТИ ЖИВОТА. Немам ништа против Хрвата али је у контексту употребљен лош инфинитив тј. хрватски. О коме, о квалитету а не квалитети. Хрватски је квалитета па је упитно о коме, о квалитети. Тачно је али на хрватском говорном подручју Данијела.

  • Ta misli da je pametnija ako je nesrpkinja odma deporzovati gde god zeli ali hitno da ne smrdi jako je zagusljivo.

Dodaj komentar