Kultura

Istorijski arhiv: NOVE PROMOCIJE, NOVE IZLOŽBE I BOGAT PROGRAM I U 2017. GODINI (VIDEO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Za Istorijski arhiv „Timočka krajina“ itekako se može reći da je 2016. godina bila uspešna.

Svi zaposleni u arhivu maksimalno su posvećeni svom poslu, a što je još važnije, veliki su entuzijazisti.

„Izuzetno sam zadovoljan proteklom godinom koju smo završili tako što smo ostvarili našu misiju, a to je zaštita arhivske građe na terenu, odnosno kod stvaraoce te građe, potom u registaturama, ustanovama, opštinama. Ujedno, uspeli smo da tu istu građu zaštitimo i u našem arhivu stvarajući bolje uslove u samom depou za čuvanje. Takođe, arhivsku građu smo i obradili i popisali i pripremili je za publikovanje javnosti“, istakao je u razgovaru sa nama Velibor Todorov, direktor zaječarskog arhiva.

velibor-todorov

Tokom prošle godine, arhiv je bio organizator brojnih izložbi, promocija, ali i učesnik raznih godišnjica i jubileja.

„I protekla godina bila je u znaku izložbi, promocije knjiga, a učestvovali smo i u značajnim godišnjicama i jubilejima. Pomenuo bih jednu značajniju godišnjicu, zapravo 100 godina Prvog svetskog rata, ali i 550 godina od prvog pominjanja Zaječara. Radnici arhiva učestvovali su i na mnogobrojnim naučnim skupovima, na Tari, u Vidinu, a bili smo i mi organizatori naučno-stručnog skupa. Izdali smo i šest knjiga, a autori su bili naši radnici“, ističe Todorov.

Kako kaže, mnoštvo događaja je obeležilo 2016. godinu, ali nisu zaboravili osnovni i najvažniji zadatak, a to je preuzimanje arhivske građe od stvaraoca i građana.

„Ovom prilikom bih pozvao sve građane da u što većem broju, arhivsku građu koja ima istorijsku važnost poput dokumenata ili slika ponude nama na čuvanje. I to nam je jedan od prioriteta za 2017. godinu“, rekao je Todorov.

Istorijski arhiv „Timočka krajina“ minule godine dosta je ulagao i što se tiče uslova rada.

Naime, kako nam je rekao direktor, u depou za čuvanje arhivske građe uvedeno je centralno grejanje, postavljeni su klima uređaji, a nabavljene su i mobilne metalne police koje pružaju veće kapacitete arhivske građe, obzirom da je depo arhiva poprlično popunjen.

„Sa ulaganjem nastavićemo i ove godine ne bi li uslove rada poboljšali. Nameravamo da u nekoliko prostorija postavimo podne pločice, kako bi uslovi za čuvanje arhive bili još bolji“, navodi Todorov.

Što se tiče posete, direktor arhiva napominje da su izuzetno zadovoljni, a ono što ih posebno raduje je sve veća poseta učenika.

„Broj onih koji posećuju naš arhiv raste. U zavisnosti od događaja, zapravo ako je nešto izuzetno važno i značajno utoliko je i posećenost veća. Nas najviše raduje poseta učenika. Oni su možda i najmosovniji bili u protekloj godini kada je reč o poseti. Profesori su prepoznali značaj onoga što radimo, te se i časovi istorije održavaju upravo ovde kod nas“, objašnjava Todorov i najavljuje planove koji predstoje.

„Nešto što će biti najskorije, negde krajem januara, je promocija knjige neobjavljenih rukopisa Nikole Colovića. Toj promociji se svi jako radujemo, jer je to jedno kapitalno i vrlo značajno delo. I to će biti samo početak realizacije našeg programa za ovu godinu“, kaže Todorov.

Nadaju se i novim snagama, ali i sada, ističe direktor, sa bogatim iskustvom svih kolega trude se da opravdaju ulogu koju imaju u društvu i da sugrađanima i široj javnosti pruže što više događaja.

Dodaj komentar