Društvo Izdvajamo

Investicija vredna 20 miliona evra: Britanci otvaraju fabriku u Zaječaru

Google maps / printscreen

Vlada Srbije i britanska kompanija „Aptiv“ potpisali su memorandum o razumevanju koji podrazumeva otvaranje fabrike te firme u Zaječaru, u kojoj će posao dobiti oko 2.000 radnika, prenose „Novosti“. Obuka prvih 250 do 300 radnika počeće tokom zime, a prvi građevinski radovi već početkom marta.

Pregovori oko otvaranja fabrika „Aptiva“ u Zaječaru trajali su gotovo godinu dana. Na kraju se sve, ipak, okončalo potpisivanjem memoranduma o razumevanju, dok se očekuje da se, već početkom naredne godine, počne sa radovima na otvaranju fabrike, koja predstavlja „grinfild investiciju“, jer se gradi od temelja do vrha.

Tako će, nakon Leskovca i Novog Sada, gde već imaju fabrike, britanska kompanija „Aptiv“, koja se bavi proizvodnjom električne i elektronske opreme za vozila, otvoriti još jednu firmu u Srbiji, a u izgradnju tog pogona, po dosadašnjim informacijama, investiraće blizu 20 miliona evra.

Britanska kompanija bi, kako se nezvanično saznaje, u Zaječaru trebalo da otvori pogon od 40.000 kvadrata. Tu bi, s obzirom na prirodu posla, morali biti uposleni pretežno radnici tehničke struke.

„Aptiv“ je, najpre, pregovarao da nova fabrika bude na samom ulazu u Zaječar iz pravca Bora, nedaleko od fabrike „Gorenje“, ali su, nakon detaljne analize, odlučili da firmu od temelja podignu u industrijskoj zoni na „Zvezdanskom putu“.

Moguć problem – kvalifikovani radnici

Budući da grad na Timoku, u kome je na nacionalnoj službi za zapošljavanje registrovano oko šest hiljada nezaposlenih, nema dovoljan broj kvalifikovanih radnika, razmatra se mogućnost da se u toj fabrici zaposle odgovarajući kadrovi iz svih gradova i opština u Timočkoj krajini, zbog čega će biti neophodno dokvalifikovati radnu snagu za potrebe „Aptiva“.

„Aptiv“ je, inače, u Leskovcu otvorio pogon, vredan skoro 30 miliona evra, u kome trenutno radi oko 300, ali se očekuje da do 2020. godine ovde radni angažman dobije oko dve hiljade radnika. Ova britanska firma, čije je sedište u irskom Dablinu, posluje u 45 zemalja sveta i zapošljava 147.000 radnika.

Podsećamo, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, letos je u okviru akcije „Budućnost Srbije“, najavio da Vlada Srbije vodi intenzivne pregovore sa jednom velikom kompanijom o otvaranju fabrike u Zaječaru, u kojoj će posao dobiti 2.100 radnika. On tada nije želeo da pominje ime te firme, jer su pregovori bili u toku, ali sada se zna da je mislio na „Aptiv“.

Izvor: Novosti

6 komentara

 • pa imamo mi megatrend kadar koji je sposoban za sve..nije problem..problem je sto je boško zaposli sve svoje pa sada nema ko da pojaca jednu ovakvu radionicu..vidim gorenje procvetalo pa ce verovatno i ovo..ista industrija..sto nije doveo cerku da vezuje žičke..ili ženu..oni kao strucnjaci!!ORION !!!!hahaaaaaa…

 • Kasno je, otišlo pola Zaječara u inostranstvo tamo rade za 2000e poslove koje im ovde nude za 250 evra. Neka motaju ovi Boškovi
  iz SNS ili SPS i polupismeni stručnjaci sa Megatrenda za te pare.

 • Napisah li da Bosko ne odlucuje o otvaranju novih radnih mesta vec se to radi na republickom nivou ? I napisah li da nam je drzava kolonija? Ovaj tekst potvrduje oba. Englezi nemaju strane fabrike na svojoj teritoriji, samo strane medjunarodne lance hotela . Srbija je dosla do nivoa da NE moze ni svoju fabriku da ima i to nakon sto je sva srpska industrija ciljano unistena i onda data u bezcenje. Sada fabrike otvara vekovni okupator – Njegovo Kraljevsko Visocanstvo Velika Britanija, Kraljevstvo Nizozemske i usput hiljadu godina germanska provincija . Uskoro cemo imati I stranu vojsku, da nas ‘brani“ , domace ljude da slusaju I domace devojke da „ugoscuju’ jer to je plan za Srbiju I to onu bez mnogih svojih delova.

 • Ne verujem ovima ništa , sve dok ne počnu da rade ljudi.Ovi su nas prevarili bezbroj puta.

 • Valjda ce sada neko da obrati paznju na kotlujevacki most, i da obrusi metalne lezece policajce na njemu.

 • Katarina Golubović nezna gde je Zvezdanski put industrijska zona sa ovom kartom Zvezdana
  Sto se tice Aptiv-e registrovana je u USA i ima sediste u Dablinu gde imaju svi koji izbegavaju poreze
  Приход: 14,44 милијарде USD (2018.)
  10000€ po radniku znaci da ako radnici primaju 25000 znaci da drzava pokriva plate 50 meseci, zemljiste ce verovatno dobiti sefte + jos olaksica a mozda ce drzava da gradi od nasih para videcemo

Dodaj komentar