fbpx
Politika Srbija

INSAJDER ISTRAŽUJE: Odakle Vučiću adrese svih penzionera i da li je PRVI ČOVEK SRBIJE prekršio ZAKON?!

foto: insajder.net

izvor: INSAJDER

Na adresu penzionera u Srbiji počela su da stižu pisma zahvalnosti u ime predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića. Međutim, pošiljalac nije PIO Fond, koji ima evidenciju o svim penzionerima u Srbiji, već Srpska napredna stranka, koja, ako se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti poštuje, ne bi smela da raspolaže informacijama ko je sve penzioner i gde živi.

Ko je penzioner, kako glase njihova imena i prezimena i na kojim adresama žive spadaju u lične podatke građana Srbije koji su zakonom zaštićeni.

Imajući u vidu da tim podacima može da raspolaže samo državna institucija postavlja se pitanje na koji način su lični podaci penzionera postali dostupni jednoj političkoj stranci?!

Na pitanje Insajdera odakle stranci podaci, u Fondu PIO tvrde da ih oni nisu dali.

“ U ovoj instituciji navode da se u bazama Fonda PIO nalaze podaci o osiguranicima i korisnicima prava koji se odnose na staž osiguranja, vrstu i visinu prava.

Na pitanje ko osim njih raspolaže ličnim podacima penzionera u Srbiji u PIO Fondu su kratko odgovorili: „Ne raspolažemo takvim informacijama“.

Kako je došla do informacija koje spadaju u lične podatke pitali smo i Srpsku naprednu stranku. Odgovor, međutim, nismo dobili“, navodi „Insajder“.

Ovim povodom reagovao je i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je pokrenuo postupak nadzora u Fondu PIO i Generalnom sekretarijatu predsednika Republike.

FOTO: Wikipedia

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je za Insajder da ustupanje podataka iz baze kojom raspolažu institucije u bilo koju drugu svrhu osim one koja je određena Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti – nije u skladu sa Zakonom.

„Ako je bilo koja institucija koja raspolaže ličnim podacima ustupila podatke iz baze bilo kome, a ne samo predsedniku, van svrhe utvrđene Zakonom, a svrha – čestitanje ili zahvaljivanje nije utvrđena – onda je prekršen Zakon“, kaže poverenik.

Podsećamo, Aleksandar Vučić se penzionerima, između ostalog, zahvaljuje „na strpljenju, odgovornosti“, „poštovanju i ljubavi“ koju su tokom decenija svog rada pokazali državi.

Na koverti koju su penzioneri dobili stoji logo SNS-a, a pismo je potpisao Aleksandar Vučić, ali ne kao predsednik Srbije.

On je u septembru najavio da će poslati pisma zahvalnosti svim penzionerima u Srbiji, i to kako je rekao ne o državnom trošku, već kao predsednik stranke koju vodi.

Dodaj komentar