fbpx
Društvo Izdvajamo

IN MEMORIAM: Preminula dr Jovanka Filimonović

P

oznata zaječarska lekarska porodica Filimonović, saopštila je da je 25. aprila 2020. godine, u 88.-oj godini života, preminula Prim. dr sci. med. Jovanka Filimonović, jedna od najpoznatijih pedijatrica u Timočkoj krajini.

Rođena je u selu Zagrađe, poznatom rasadniku vrsnih lekara, gimnaziju je završila u Zaječaru, a studije medicine u Beogradu. Nakon završetka studija, dr Jovanka se sa suprugom, nedavno preminulim velikanom ovdašnjeg zdravstva, dr Dragišom, vraća u Zaječar, zapošljava u ovdašnoj Bolnici i tu provodi ceo svoj radni vek. Od stažiste, lekara opšte prakse a zatim specijalizanta pedijatrije (dečiji kardiolog), načelnice Odeljenja pedijatrije, došla je i do mesta direktorke Medicinskog centra u Zaječaru.

Mnogi su skloni da tvrde da je dr Jovanka Filimonović bila jedan od najsposobnijih direktora ovdašnjeg Medicinskog centra, u to doba nabavljeno je dosta savremene medicinske opreme čime je rad osoblja Bolnice i Doma zdravlja značajno unapređen.

Pored brojnih obaveza direktorke, dr Jovanka Filimonović napredovala je i u struci, uspešno je odbranila doktorsku disertaciju i postala, u to vreme, jedna od retkih žena sa tako uspešnom stručnom i naučnom karijerom.

Valja pomenuti da je šezdesetih godina prošlog veka, zajedno sa još jednom legendarnom pedijatricom, dr Ljubicom Mišić, na području čitave Timočke krajine pokrenula brojne akcije imunizacije dece u suzbijanju endemskog sifilisa, što je za posledicu imalo značajno smanjenje smrtnosti dece u ovim krajevima. Slobodno se može reći da je ekipa sa Odeljenja pedijatrije koju su predvodile dr Ljubica Mišić i dr Jovanka Filimonović, dala nemerljiv doprinos popravljanju zdravstvene slike, pre svega, dece u ovim krajevima.

Sahrana posmrtnih ostataka dr Jovanke Filimonović biće obavljena u ponedeljak 27. aprila na groblju u Zaječaru. Zbog poznatih okolnosti vanrednog stanja – epidemije koronavirusa, sahrana će biti obavljena u najužem krugu porodice.

Izvor: TINA (Vlado Madžoski)

1 komentar

  • Ovakvo pristrasno izvestavanje o doktorki Filimonovic je pre svega netacno. Ona nije bila vodeci, najzasluzniji direktor Medicinskog Centra. Medju svojim generacijama tvrde bila je poznata po zlobi . Njena cerka je ubila pacijenta zasta je i krivicno gonjena, njen sin trazi licne isplate.

    Sve postignute „naucne“ disertacije su deo politicke pozadine dok imunizacija dece je bila I ostala pod rukovodstvom Vlade, doktorka je samo sprovodila upustva Ministarstva zdravlja.

    Srpski doktori se kite doktoratima a gde su njihove knjige, pronalazci I konkretni doprinosi medicini. Doktorska disertacije u Srbiju je na niskom nivou ostala I tada I sada.

Dodaj komentar