fbpx

„IN HONOR OF MY DONOR“: 22. SEPTEMBRA DO VRHA TUPIŽNICE U ČAST NEPOZNATOM DONORU

Preporuka:

„Zaječarsko naselje Kotlujevac“ – istorija ispisana perom

Nakon što je sredinom marta 2018. godine dr Miodrag Velojić upravo u čitalištu Matične biblioteke Zaječarcima prezentovao priču o...

Knjige na dar ŠOSO „Jelena Majstorović“

Povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga 14. febuara, Matična biblioteka „Svetozar Marković“ iz Zaječara priključila se akciji sa idejom da...

Požar lokalizovan, pčelinjak spašen

Na imanju Zaječarca Slaviše Božinovića danas oko 10 sati i 30 minuta izbio je požar, koji je zahvaljujući brzoj...
- Reklama -

U subotu, 22. septemba četvrtu godinu za redom članovi OPSD “Dragan Radosavljević“ iz Zaječara, učestovaće na usponu na Tupižnicu koji će uz podršku udruženja “BUK“ i planinarskog društva “Babin zub“ iz Knjaževca organizovati Sandra Živković u čast nepoznatog donora čijim plućima diše.

Iz velike ljubavi prema prirodi i planinarenju, godinu dana nakon transplantacije pluća u Beču, Sandra Živković (26) 2014. godine po prvi put organizovala je planinarski uspon u čast svog donora pod nazivom „IN HONOR OF MY DONOR“ na Tupižnici, kod Knjaževca.

Te 2014. godine sa Sandrom su se popeli najbliži prijatelji i poznanici, a onda je odlučila da ova priča preraste u nešto ozbiljnije, s obzirom na predrasude i starhove koje ljudi imaju o zaveštanju organa.

Od 2015. godine posetioci ove planinarske akcije imaju prilike da, pre nego što krenu sa planinarenjem, čuju ukratko životnu priču osobe koja je imala transplantaciju nekog organa, a potom i predstavnika Ministarstva zdravlja. Ove godine akcija će se održati 5. put.

Nijedno planinarenje nije „obično“, ali ovo se, na neki način, razlikuje od drugih. Ovaj planinarski uspon organizovan je u čast osobe čijim plućima Sandra diše, a pored toga ima i edukativni i humanitarni karakter.

  • Edukativni – jer ćete saznati o mogućnostima transplantacije i dobrovoljnog zaveštanja organa, i cističnoj fibrozi za koju je retko ko čuo, a koju u svetu ima oko 70 000 ljudi.
  • Humanitarni– jer će sav prihod od prodatih majica sa logoom uspona biti uplaćen udruženju za cističnu fibrozu, bolesti koju Sandra ima od rođenja i zbog koje je imala transplantaciju pluća.

Planinarski uspon „IN HONOR OF MY DONOR“ organizuju udruženje „BUK“ i PD „Babin zub“ iz Knjaževca i „Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbije“ iz Beograda, a akciju podržavaju i Ministarstvo zdravlja i RTS kroz kampanju „Produži život“.

Pozivamo Vas da zajedno odamo počast osobi čijim plućima Sandra diše i na taj način širimo svest o značaju zaveštanja organa.

Plan i program – Subota 22.09.2018. godine:

08:00 – 09:00 Okupljanje i prijava učesnika kod Doma kulture u Bučju (vidi na mapi)
09:00 Pozdravna reč domaćina
09:15 Govor o značaju zaveštanja organa i potpisivanja donorskih kartica – nadležni lekar u ime Ministarstva zdravlja
09:30 Govor transplantirane osobe
09:45 Polazak na akciju
09:55 Paljenje sveća u crkvi Sv. Ilije u čast Sandrinog donora (po želji) na putu ka Tupižnici i nastavak kretanja ka vrhu
16:00 – 17:00 Povratak učesnika i podela ručka. Nakon ručka dodela zahvalnice društvima, klubovima, udruženjima i pojedincima. Zatvaranje akcije.

Dobro došli!

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: