Društvo

„IN HONOR OF MY DONOR“: 22. SEPTEMBRA DO VRHA TUPIŽNICE U ČAST NEPOZNATOM DONORU

U subotu, 22. septemba četvrtu godinu za redom članovi OPSD “Dragan Radosavljević“ iz Zaječara, učestovaće na usponu na Tupižnicu koji će uz podršku udruženja “BUK“ i planinarskog društva “Babin zub“ iz Knjaževca organizovati Sandra Živković u čast nepoznatog donora čijim plućima diše.

Iz velike ljubavi prema prirodi i planinarenju, godinu dana nakon transplantacije pluća u Beču, Sandra Živković (26) 2014. godine po prvi put organizovala je planinarski uspon u čast svog donora pod nazivom „IN HONOR OF MY DONOR“ na Tupižnici, kod Knjaževca.

Te 2014. godine sa Sandrom su se popeli najbliži prijatelji i poznanici, a onda je odlučila da ova priča preraste u nešto ozbiljnije, s obzirom na predrasude i starhove koje ljudi imaju o zaveštanju organa.

Od 2015. godine posetioci ove planinarske akcije imaju prilike da, pre nego što krenu sa planinarenjem, čuju ukratko životnu priču osobe koja je imala transplantaciju nekog organa, a potom i predstavnika Ministarstva zdravlja. Ove godine akcija će se održati 5. put.

Nijedno planinarenje nije „obično“, ali ovo se, na neki način, razlikuje od drugih. Ovaj planinarski uspon organizovan je u čast osobe čijim plućima Sandra diše, a pored toga ima i edukativni i humanitarni karakter.

  • Edukativni – jer ćete saznati o mogućnostima transplantacije i dobrovoljnog zaveštanja organa, i cističnoj fibrozi za koju je retko ko čuo, a koju u svetu ima oko 70 000 ljudi.
  • Humanitarni– jer će sav prihod od prodatih majica sa logoom uspona biti uplaćen udruženju za cističnu fibrozu, bolesti koju Sandra ima od rođenja i zbog koje je imala transplantaciju pluća.

Planinarski uspon „IN HONOR OF MY DONOR“ organizuju udruženje „BUK“ i PD „Babin zub“ iz Knjaževca i „Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbije“ iz Beograda, a akciju podržavaju i Ministarstvo zdravlja i RTS kroz kampanju „Produži život“.

Pozivamo Vas da zajedno odamo počast osobi čijim plućima Sandra diše i na taj način širimo svest o značaju zaveštanja organa.

Plan i program – Subota 22.09.2018. godine:

08:00 – 09:00 Okupljanje i prijava učesnika kod Doma kulture u Bučju (vidi na mapi)
09:00 Pozdravna reč domaćina
09:15 Govor o značaju zaveštanja organa i potpisivanja donorskih kartica – nadležni lekar u ime Ministarstva zdravlja
09:30 Govor transplantirane osobe
09:45 Polazak na akciju
09:55 Paljenje sveća u crkvi Sv. Ilije u čast Sandrinog donora (po želji) na putu ka Tupižnici i nastavak kretanja ka vrhu
16:00 – 17:00 Povratak učesnika i podela ručka. Nakon ručka dodela zahvalnice društvima, klubovima, udruženjima i pojedincima. Zatvaranje akcije.

Dobro došli!

Dodaj komentar