fbpx
Društvo Hronika Izdvajamo

Ima li pravde za opljačkane radnike JKP “Toplana” Bor?!

Osnovni sud u Boru osudio je Dragana Stojilkovića (55) uslovno na jednu godinu zatvora jer je počinio krivično delo pronevera, međutim, osim uslovne kazne zatvora, ne postoji presuda po kojoj bi on trebalo da Toplani vrati novac. Stojilković se tereti za dva krivična dela: zloupotrebu službenog položaja kao šef voznog parka, kao i pribavljanje protiv pravne imovinske dobiti od oko 1,5 miliona dinara.

Kako saznajemo od anonimnih izvora, u prethodnom periodu u dogovu sa rukovodstvom Toplane Bor Stojilković je učestvovao i u kupovini polovnog rovokopača za potrebe preduzeća, koje je “greškom” prilikom prve registracije bilo preneto u njegovu nadležnost. Nezakonitim radnjama tu nije bio kraj, već je gotovo čitavu 2018. godinu Stojilković proveo na bolovanju, dok mu je plata za pomenuti period porasla više nego duplo.

Radnik JKP “Toplane” Bor Dragan Stojilković je, kako piše u presudi, od januara 2015. do decembra 2016. godine oštetio Javno komunalno preduzeće “Toplana” Bor, gde je radio na mestu šefa voznog parka, za 1,5 miliona dinara. 

Tokom cele 2015. godine on je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.218.210 dinara, a tokom cele 2016. godine 287.914 dinara tako što je koristio debitne kartice Toplane za kupovinu goriva.

Januara 2015. godine on je papirološki prikazao da je kupljeno 548 litara goriva, a fakturisao 858 kupljenih litara. Tako radeći dve godine, iznos koji je sebi protivpravno pribavio dostigao je više od 12.000 evra.

Osim uslovne kazne zatvora, ne postoji presuda po kojoj bi trebalo da Toplani vrati novac.

Plata mu skočila duplo dok je bio na bolovanju

Stojiljković iako hapšen sa posla nije suspendovan,već  je i pored nalaza veštaka da je oštetio JKP “Toplanu” Bor za više miliona dinara i dalje radnik pomenutog predizeća.

Na osnovu dokaza koje su nam dostavili radnici JKP “Toplane” Stojiljković se na poslu gotovo i nepojavljuje, koristeći kombinovanje bolovanja sa godišnjim odmorom, ali zato redovno prima platu koja mu se linearno čak i uvećava.

Tako mu je od decembra 2017. godine do septembra 2018. godine, u mesecima kada je bio na bolovanju, plata porasla sa 25.416,94 dinara na čak 57.286,76 dinara.

Prema rečima pojedinih radnika ovog borskog preduzeća poslovođa Dragiša Đorđević je Stojilkoviću upisivao tokom 2018. godine nezarađenih 107 šihti (šihta je smena, vreme rada kod rudara i radnika čiji posao zahteva rad bez prekida).

Da nisu zarađene, tvrde radnici, a potvrđuje i zapisnik komisije koja je pregledala šihtane knjige.

Stojilković “sumnjiv” i prilikom kupovine rovokopača za potrebe Toplane Bor

Putem javne nabavke rukovodstvo JKP “Toplana” Bor marta 2015. godine nabavilo je polovni rovokopač za iznost od 2.950.000 dinara sa PDV-om. Lice odgovorno za praćenje i kontrolisanje izvršenja pomenutog kupoprodajnog ugovora bio je Dragan Stojilković.

Međutim, već prilikom prve registracije umesto kao korisnik vozila, Stojilković je greškom, prema rečima Branislava Stojadinovića, načelnika PU Bor bio zaveden kao korisnik vozila, a ne kao ovlašćeno lice.

Ujedno, tokom sporne 2015. godine Stojilković od strane rukovodstva Skupštine opštine Bor dobila dozvolu kojom opštinsko vozilo Volswagen Passat dobija na korišćenje od 25. maja 2015. do 25 maja 2016. godine za putovanja u inostranstvo.

ŠTA PREDVIĐA KRIVIČNI ZAKON:

  • 6 meseci do 12 godina zatvora za zloupotrebu službenog položaja
  • 6 meseci do 5 godina zatvora za prekoračenje ovlašćenja i sticanje imovinske koristi
  • 1 do 8 godina zatvora za pribavljanje imovinske koristi u iznosu 450.000 dinara i više
  • 2 do 12 godina zatvora kazna za pribavljanje imovine vredne više od 1,5 miliona dinara

Radnici Toplane Bor podsećaju da je Apelacioni sud u Beogradu nedavno pravosnažno osudio na dve i po godine zatvora bivšeg predsednika Privrednog suda u Zaječaru Gorana Krstića, jer je koristeći svoj položaj posredovao u vezi s prodajom jednog preduzeća i za to tražio i primio 10.000 evra.

Takođe je početkom februara Specijalni sud u Beogradu osudio na pet godina zatvora sudiju Osnovnog suda u Lazarevcu Svetlanu Stojanović zbog primanja mita od 2.000 evra, a njenog supruga Miroljuba Stojanovića koji joj je u tome pomogao na četiri i po godine zatvora. Istom presudom sud je Stojanovićevoj izrekao i meru zabrane obavljanja poslova u pravosuđu od pet godina. Takođe joj je oduzeo imovinsku korist stečenu krivičnim delom od 2.000 evra.

Kako je onda moguće, pitaju se radnici Toplane, da Stojilkovic za pribavljanje protiv pravne imovinske dobiti od oko 1,5 miliona dinara bude kažnjen samo uslovno na godinu dana i to bez potrebe da pokradeni novac vrati?!

I kako je moguće da posle ovako velike štete nanete JKP “Toplana” Bor Dragiša Đorđević i dalje ima rešenje poslovođe? Gde je tu, pitaju se radnici, odgovornost direktora tog preduzeća?!

Dodaj komentar