Društvo Srbija

I PECANJE NA RATE: Ribarske dozvole od Nove godine skuplje u proseku za 16 %

FOTO: Živojin Zdravković
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Istina je da dozvole za ribolovce nisu poskupljivale već pet godina, ali je takođe i činjenica da se stanje na ribarskim područjima nije popravilo. Ili jeste? Ukoliko smatrate da jeste slobodno ispod u komentarima navedite gde i nahvalite takve korisnike!

Miholjsko leto u Srbiji uslovljava visoke temperature, izostanak padavina i samim tim i  nizak vodostaj reka. Međutim, već na proleće nakon otapanja snega prava slika o tome koliko vodimo računa o rekama izađe na videlo.

FOTO: Živojin Zdravković

Dakle iako se na većini ribarskih područja stanje iz godine u godinu ne popravlja, kao i na svim nivoima, i ovde CENE RASTU, pa će od 1. januara 2019. godine jedinstvenu godišnju dozvolu za ribolov ljubitelji ovog vida rekreacije morati da izdvoje 7000 dinara, odnosno 1000 dinara više u odnosu na ovu godinu.

Sa druge strane, oni koji žele dnevnu dozvolu moraće da izdvoje 1.000 dinara.

FOTO: Živojin Zdravković

Cena je nešto niža za penzionere starije od 65 godina i osobe sa telesnim oštećenjem od 60-80 %, jer će oni plaćati duplo nižu cenu, 3.500 dinara.

Najnižu cenu plaćaće osobe sa telesnim oštećenjem većim od 80 odsto, ljudi sa potpunim gubitkom radne sposobnosti, vojni invalidi i civilni invalidi rata. Oni će za godinu dana pecanja plaćati samo 600 dinara.

Vrednost godišnje dozvole za rekreativni ribolov na ribarskom području u zaštićenom području iznosi 4.000 dinara, ali i tu ima izuzetaka.

Za zaštićena područja „Sićevačka klisura“, „Jelašnička klisura“, „Jerma“, „Ritovi donjeg Potisja“, „Bara Trskovača“, „Palić“, „Ludaško jezero“, „Ponjavica“ i „Karaš – Nera“ godišnja dozvola košta 2.000 dinara.

Pecanje u parkovima prirode „Zlatibor“ i „Radan“ koštaće 3.000 dinara, na „Đerdapu“, „Staroj Tisi“, „Obedskoj bari“, „Gornje Podunavlje“, „Uvac“ iznosi 5.000 dinara. Lov ribe u „Staroj planini“ iznosi 6.000 dinara, dok je najskuplji u „Klisuri reke Gradac“, gde godinu dana bacanja udice košta 10.000 dinara.

Ono što je utešno je da će mnogi korisnici voda prodavati ribolovnice na više mesečnih rata i tako omogućiti ribolovcima da lakše dođu do nje.

Među njima je i Organizacija Sportskih Ribolovaca „Timok“ – Zaječar, koja je nedavno izdala obaveštenja za svoje članove da je počela da vrši upis dozvole- ribolovnice za 2019. godinu u svojim prostorijama sa mogućnošću odplate na 10 mesecnih rata.

Upis će se vršiti svakog radnog dana i to:

  • ponedeljkom od 9 do 12 sati prepodne
  • utorkom od 17 do 20 sati popodne
  • sredom od 9 do 12 časova prepodne
  • četvrtkom od 17 do 20 sati popodne
  • i petkom od 9 do 12 sati prepodne

Dodatne informacije možete dobiti i na telefon 019/423-459.

1 komentar

  • Ajmo riblovci da dozvole vadimo krajem maja meseca.Novac za plate u zajednicama neka traze od nadleznog ministarstva pa neka povecavaju cenu dozvole. Pozdrav Borka i Mica.

Dodaj komentar