fbpx
Društvo Izdvajamo

Hrvatska otvara granice za građane 10 država, Srbija nije među njima

foto:facebook

Premijer Hrvatske Andrej Plenković potvrdio je na sednici Vlade da Hrvatska potpuno otvara granice za turizam državljanima Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke, prenosi Indeks.

“Uspeli smo u prvom poluvremenu da pobedimo i epidemiju. Napravili smo plan po kojem bismo izmenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam”, rekao je Plenković.

On je naveo da su po epidemiološkim slikama to zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da se može doneti takva odluka, uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu, preneo je Indeks.hr.

Dodao je da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, lista zemalja proširivati.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je naveo da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati navoditi razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i pre pandemije koronavirusa.

Rekao je da će za njih i dalje da važi epidemiološka kontrola i obaveza pridržavanja opštih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku evidentiraće se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mesto odredišta, broj mobilnog telefona, e-mail adresa, radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga”, rekao je Božinović.

izvor: insajder.net

Dodaj komentar