Društvo Izdvajamo Politika

Demokrate pozivaju Ničića da hitno sazove sednicu Saveta za zdravstvo i Štab za vanredne situacije

Predstavnici Gradskog odbora Demokratske stranke u Zaječaru uputili su gradonačelniku Zaječara Bošku Ničiću poziv da hitno preduzme mere u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i sazove u najskorijem roku sednicu Saveta za zdravstvo i Štab za vanredne situacije. Cilj sednica odnosi se na preduzimanje neophodnih preventivnih mera zaštite stanovništva od moguće zaraze novim Korona virusom.

„Kao prvenstveno odgovorni ljudi i odbornici Skupštine grada Zaječara, pozivamo Vas da u najskorijem mogućem roku, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima gradonačelnika, hitno sazovete Savet za zdravstvo grada Zaječara i Štab za vanredne situacije u cilju preduzimanja neophodnih preventivnih mera zaštite stanovništva od moguće zaraze novim Korona virusom.

Imajući u vidu da je do ovog trenutka u Republici Srbiji zabeleženo ukupno 24 potvrđenih slučajeva zaraženih ovim virusom, te da još uvek nisu jasne sve epidemiološke i kliničke karakteristike bolesti, preporučljivo je preduzimanje što hitnijih mera za suzbijanje epidemije, a prvenstveno preventivnih mera za sprečavanje ili ublažavanje prenošenja infekcije“, navodi se u saopštenju GrO Demokratske stranke Zaječar.

Odbornici Skupštine grada Miloš Stojadinović, Dragana Rašić, Saša Jovanović i Borislava Tošić uputili su molbu gradonačelniku da u cilju preventivnog delovanja zaštiti zdravlje građana Zaječara i preduzme sledeće mere i preporuke:

  • Obezbeđivanje potrebnog broja dezinfekcionih sredstava i svih drugih potrebnih sredstava koje će u najskorijem mogućem roku gradske službe distribuirati u institucije, javna preduzeća, ustanove, javni prevoz, pošte, banke;
  • Što hitnije obaviti i kordinisati dezinfekciju dečijih vrtića, osnovnih i srednjih
    škola na teritoriji grada;
  • Organizovati posebnu službu za nadzor nad izvršavanjem gore pomenutih mera;
  • Apelovati na građane da prilikom organizovanja privatnih događaja kao što su slave, svadbe, krštenja i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, isti budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove;
  • Obaveštavati građane o izveštajima sa sednica i preporukama stručnjaka putem zvaničnog sajta grada, kao i drugih sredstava javnog informisanja;
  • Obaveštavanje građana koji imaju simptome koje izaziva koronavirus da se umesto odlaska u domove zdravlja ili bolnice, odmah obrate dežurnim epidemiolozima na neki od unapred određenih telefona;
  • Organizovati koordinaciju gradskih službi sa nadležnim zdravstvenim institucijama na teritoriji grada Zaječara
  • Razmotriti ovlašćenja iz Člana 105. stav 1. i 2. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji se odnose na obustavu rada obrazovnih institucija u našem gradu.

„Imajući u vidu činjenicu da su pojedine lokalne samouprave u Srbiji već preduzele odgovarajuće mere u vezi sa novonastalom situacijom, ovim putem Vam se obraćamo u najboljoj nameri, a u zajedničkom interesu da se svaka vrsta rizika svede na minimum“, zaključuje se u saopštenju.

U Zaječaru, dana 13.03.2020. godine

Miloš Stojadinović s.r.
Predsednik GrO Demokratske stranke i odbornik u Skupštini grada Zaječara

Saša Jovanović s.r.
Odbornik u Skupštini grada Zaječara

Dragana Rašić s.r.
Potpredsednica GrO Demokratske stranke i odbornik u Skupštini grada Zaječara

Borislava Tošić s.r.
Odbornik u Skupštini grada Zaječara

2 komentara

Dodaj komentar