Društvo

GO Unija Zaječar sumnja na nameštanje konkursa za posao prosvetnog savetnika

GO Unija Zaječar saopštila je da se uverila u postojanje dosta propusta, kada je u pitanju postavljanje kandidatkinje Jelene Marković na mesto prosvetnog savetnika. GO Unija Zaječar se ovim prilikom i obratila javnosti.

,,Poslednjih meseci dobijamo pritužbe na račun rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali i na naš račun, što se ne oglašavamo povodom imenovanja Jelene Marković na mesto prosvetnog savetnika u ŠU Zaječar.

Nakon dobijene dokumentacije od kolega, uverili smo se da postoji veliki broj propusta.

Uvidom u dobijenu dokumentaciju kandidatkinje Jelene Marković, uvideli smo značajne nepravilnosti i to nas je obavezalo da se obratimo javnosti, da iznesemo naše mišljenje, jer izbor prosvetnog savetnika utiče na razvoj i budućnost obrazovanja na ovom području.

Na osnovu njene dokumentacije, koju je uputila na konkurs za prosvetnog savetnika, jasno je da ne ispunjava propisane uslove i to po više osnova.

Čudi nas i zabrinjava da je to, slučajno ili namerno, promaklo komisiji, jer je na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavljeno da imenovana ispunjava merila za izbor prosvetnog savetnika, da je učestvovala u izbornom postupku, pa čak i da je ocenjena.

Smatramo da se ovde radi o nameštanju konkursa i upodobljavanju kandidata, koji ne ispunjava osnovne propisane uslove za prosvetnog savetnika. Prosvetne radnike koji su nam se obratili je zanimalo ko sve učestvuje u nameštanju javog konkursa? Zašto se to radi? Da li neko od toga ima materijalnu korist? Da li će neko konačno odgovarati?

Prosvetne radnike u Zaječaru, posebno brine to, što u skladu sa opisom posla prosvetnog savetnika, Jelena Marković, sada, treba da prati poštovanje opštih principa. Dakle, ako je neko na nezakonit i nepošten način došao do radnog mesta prosvetnog savetnika, od njega ne može da se očekuje da će se boriti za poštovanje opštih principa.

Smatramo da na mesto prosvetnog savetnika treba da dođe osoba koja ima dobre razultate rada na polju obrazovanja i vaspitanja (takmičenja, uspeh dece na završnim ispitima, stručno usavršavanje, profesionalni ugled…) i koja može sutra svim prosvetnim radnicima da bude primer i svetla tačka. Dakle, neko ko je među nama najbolji ili ko je dovoljno dobar.

A da li je to neko ko je ponavljao u drugom razredu srednje škole, ko nema nikakve rezultate rada kao nastavnik geografije, neko ko je nezakonito postao direktor, neko ko je nezakonito postao prosvetni savetnik?

Što se nas tiče, to nikako ne treba i ne sme da bude Jelena Marković“, saopštavaju iz GO Unije Zaječar.

Dodaj komentar