Politika

BOŠKO NIČIĆ: Zaječar je u TOTALNOM FINANSIJSKOM KOLAPSU!!! Dugovanja grada su oko 2 MILIJARDE DINARA!!!

GRAD Zaječar je u totalnom finansijskom kolapsu!

Samo Gradska uprava je u minisu 800 miliona dinara. Kada tome pridodamo javna preduzeća i ustanove, kao i firme u blokadi, taj gubitak iznosi čak dve milijarde dinara – koliko gotovo iznosi i budžet samog grada na Timoku. Ovako, nakon prvog preseka situacije, za „Novosti“ predočava Boško Ničić, novoizabrani gradonačelnik Zaječara.

izvor. facebook.com

„Znao sam da će biti teško, ali ovo je prevazišlo i moje najcrnje slutnje.

Pomislim ponekad da se moji prethodnici nisu bavili ničim drugim do pljačkom gradskog budžeta“, navodi Ničić.

Po rečima našeg sagovornika, u pražnjenju budžeta primenjivan je princip gašenja firmi, koje bi se prethodno prezaduživale, nakon čega su otvarana nova preduzeća, dok se dug prelivao u gradsku kasu.

“ Imamo dva Sportsko-rekreaciona centra, jedan je u likvidaciji, dok drugi „radi“, ali se zaposlenima duguje šest plata.

Ipak, najveći paradoks je u Ustanovi za kulturu, u kojoj figuriraju čak četiri firme.

Jedna, navodno, radi, druga je u likvidaciji, dok su dve u stečaju“, ogorčeno ističe gradonačelnik Zaječara.

Ničić kaže da ne razume toliku količinu neznanja i bahatosti, jer svi dugovi, koji su napravljeni, moraće da se servisiraju parama poreskih obveznika.

“ U rukovođenju grada nije postojao nikakav sistem, i zato je naš prvi zadatak da uspostavimo jasna pravila po kojima opštinske firme moraju da posluju po tržišnim uslovima.

To znači da će sva javna preduzeća i ustanove morati da prođu kroz program restrukturiranja, što će, svakako, biti neprijatno, jer će jedan broj radnika, kojih zaista ima previše, morati da ostane bez posla“, precizira gradonačelnik Zaječara.

Ničić kaže da je to jedini put, inače će, ako se ovakvo stanje nastavi, u Zaječaru biti proglašen bakrot.

Gradonačelnik od Vlade Srbije očekuje pomoć kako bi se rešili najurgentniji problemi.

– Fabrici kablova „Zaječar“ je fantomskom odlukom prethpodne vlasti sa računa, na ime nepostojeće ekološke takse, nelegalno skinuto 72 miliona dinara.

Deo duga je vraćen, ali smo im ostali dužni još 55 miliona dinara.

Direkcija za izgradnju je, sumnjivim poslovima, dovedena u dubiozu od 187 miliona dinara, dok se za javnu rasvetu duguje oko 200 miliona dinara.

Očekujemo od države da nam omogući da namirimo ta potražiavanja, kako bi grad mogao da koliko-toliko funkcioniše“,  precizira Ničić.

On kaže da je ogroman posao pred novom vlašću, ali da nema odustajanja.

U planu je početak izgradnje treće trake puta od Zaječara do Paraćina, proširenje Đerdapske magistrale, kao i rekonstrukcija puta Kladovo-Negotin-Zaječar-Knjaževac-Pirot.

U Fabrici kablova, gde radi 500 ljudi, nameravaju da prošire kapacitete i zaposle još radnika, a moguće je i pokretanje nastavka izgradnje fabrike za proizvodnju rashladnih uređaja.


PREVOZ BLOKIRAO 25 MILIONA

U Zaječaru se javni prevoz, koji gradski budžet godišnje košta oko 70 miliona dinara, obavlja na „časnu reč“ – kaže Ničić.

“ Imamo prevoznika sa kojim nije zaključen ugovor o tom poslu, niti je sproveden tender za njegov izbor.

E, ta firma je svakog meseca slala naloge sa pređenom kilometražom, a neko iz gradske uprave je te papire overavao.

I, sada smo u situaciji da nas je ta firma tužila, sud je kao dokaz priznao potpisane naloge, nakon čega je gradski budžet blokiran za sumu od 25 miliona dinara“, ističe ničić.


VELjO, ODAKLE TI 80.000 EVRA?

Ničić je ekipi „Novosti“ pokazao dokumenta u kojima se vidi da je jedan od najbližih srodnika Velimira Ognjenovića, njegovog prethodnika na mestu gradonačelnika, u januaru prošle godine na račun jedne banke deponovao i oročio iznos od gotovo – 80.000 evra.

“ Javno pitam Ognjenovića – odakle mu taj novac.

Jer, te pare su se, slučajno ili namerno, na računu jednog od njegovih najbližih srodnika našle baš kada je sa jednom firmom zaključen, po meni, štetan ugovor za Zaječar“, istakao je Ničić.


izvor: novosti.rs

2 komentara

Dodaj komentar